U septembru konkurs za idejno rešenje Expo centra na Loznom kalemu

Izvor: Niški portal | 22-Aug-2019 | 14:05

Konkurs za izbor idejnog rešenja za multifunkcionalni Expo centar Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte raspisaće narednog meseca. Kako kažu u KLERP-u tek nakon sprovedenog konkursa i izbora najboljeg idejnog rešenja, moći će detaljnije da se govori o tome kako će ovaj objekat da izgleda i koje će sadržaje imati za buduće korisnike.

Sada je u toku priprema urbanističko-arhitektonski konkurs za izbor idejnog rešenja za ovaj objekat.

Expo centar će se graditi na lokaciji Lozni kalem, kod Niške Banje, na površini od oko četiri hektara. Lokacija je vlasništvo Grada Niša i planskim dokumentima upravo je predviđena izgradnja ovakvog objekta. Trenutno se radi na pripremi neophodne projektno-tehničke dokumentacije, a planirano je da sam objekat bude površine od najmanje 13 500 kvadratnih metara, od čega za sajamski prostor najmanje 8 100 kvadrata.

Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena su iz budžeta Grada Niša 40 600 evra, dok 30 000 evra finansira Evropska unija iz programa EU PRO.

U ime Grada Niša za ova sredstva konkurisala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

“Kompleks, koji će se graditi na lokaciji Lozni kalem trebalo bi da pruži podršku ekonomskom razvoju grada kroz nove sadržaje koji ce omogućiti organizaciju događaja koje sada nije moguće organizovati u Nišu ili se oni organizuju u neadekvatnim prostorima. Takođe, Expo centar treba da nam omogući organizaciju raznih kongresnih i sajamskih manifestacija, konferencija, kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera. Kompleks će sadržati kongresni i sajmski deo i smatramo da će doprineti razvoju turizma u Niškoj banji i gradu u celini, da će privući nove investicije u oblasti turizma i izgradnje hotela i pratećih sadržaja, ali i pružiti zamajac razvoju privrede Niša i regiona, kroz stvaranje uslova za odgovarajuću prezentaciju, koja će doprineti i razvoju novih tržišta” ,kažu u KLERP-u i dodaju da očekuju da, nakon sprovedenog konkursa, rešenja koja se budu dobila, budu reprezentativna, jedinstvena i originalna.

“Nakon okončanja svih poslova u vezi sa pripremom idejnog rešenja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, Grad Niš krenuće u narednu fazu koja podrazumeva nalaženje izvora finansiranja i nadamo se izgradnju”, ističu u KLERP-u.

Komentari
0
Pošalji komentar
JZP lqq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: