Učenici Ugostiteljsko - turističke škole iz Niša kuvali osnovcima na Svetski dan zdrave hrane

Izvor: Niški portal | 17-Oct-2018 | 08:39

Učenici Ugostiteljsko – turističke škole i OŠ „Dr. Zoran Đinđić“ obeležili su zajedno Svetski dan zdrave hrane , tako što su srednjoškolci kuvali zdravu hranu za osnovce i njihove roditelje koji su ovom prilikom mogli da saznaju šta je to što ishranu njihove dece čini zdravom.

 


U Ugostiteljsko turističkoj školi postoji duga tradicija obeležavanja Svetskog dana zdrave hrane, a saradnja sa OŠ „Dr. Zoran Đinđić traje  već dve godine jer se ovakav vid promocije zdrave i pravilne ishrane pokazao kao najbolji jer se saveti vršnjaka lakše prihvataju.

Inače mesec oktobar je u Srbiji određen kao mesec promocije pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, a 16. oktobar je od strane Organizacije ujedinjenih nacija  za hranu i poljoprivredu ustanovljen kao Svetski dan zdrave hrane i u Srbiji se slavi od 2001. godine.

Cilj ove manifestacije je razvijanje svesti kod dece o važnosti zdrave hrane i pravilne ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću. Pored toga cilj učenika i profesora Ugostiteljsko - turističke škole je bio i da pokažu da zdrava hrana može biti i ukusna hrana.

Svi prisutni na ovom obeležavanju su bili u mogućnosti da probaju :pitu sa koprivom napravljenu od ječmenog brašna, heljdine palačinke sa mladim sirom i piletinom, grilovano povrće, rolovane tikvice sa mladim sirom i još mnoga ukusna , a zdrava jela.

 

 

Prilikom pripreme ovih jela, kako ističu u Ugostiteljsko turističkoj školi , nije korišćeno belo brašno koje korišćenjem podiže nivo šećera u krvi i vrlo lako se taloži kao masnoća u organizmu.Takođe je veoma bitno u ishrani izbegavati beli šećer, a takođe i smeđi šećer koji nije ništa zdraviji. Učenici Ugostiteljsko turističke škole, su zbog toga savetovali svoje mlađe drugare da konzumiraju samo slatkiše napravljene od svežeg i suvog voća. Svako voće sadrži voćni šećer koji kolaču daje neophodnu slatkoću, ali i veliku količinu minerala, vitamina i vlakana neophodnih za zdravu ishranu. I upravo slatkiši napravljeni na ovaj način su bili na zdravoj trpezi : kokos kulice sa brusnicom i orašastim plodovima, čokoladne urme sa susamom i kajsije i pomoranddže u čokoladi. Ovi kolači su napravljeni od crne čokolade sa 70% kakao koja je , za razliku od mlečne čokolade, zdrava naročito za srce , jer podiže nivo dobrog HDL holesterola koji štiti krvne sudove.

 

 

Na obeležavanju Svetskog dana zdrave hrane su bili prisutni  učenici svih obrazovnih profila: kuvar, poslastičar,konobar, kulinarski,  ugostiteljski i turistički tehničar sa svojim predmetnim nastavnicima Tijanom Tomić,Vijoletom Penkov,  Tamarom Ristić, Markom Nikolićem,  Slavišom Petrović, Sanjom Spasojević i Miroslavom Milosavljevićem. Učenici su bili  u  radnim uniformama i prisutnima su podelili recepte zdravih i ukusnih jela i slatkiša koje su pripremali , što je izazvalo posebnu pažnju osnovaca.

Prisutnima se ispred Ugostiteljsko – turističke škole obratila Marijana Andrejić , organizator praktične nastave , koja je istakla da pravilna ishrana ne znači samo da se izbaci hrana koja goji, već da se vodi računa o svakoj namirnici koja se unosi u organizam.

Celu ovu manifestaciju je podržale direktorka Ugostiteljsko –turističke škole Dragana Minčić i direktorka OŠ „Dr. Zoran Đinđić“ Nataša Koderman.
                                                                                     

Komentari
0
Pošalji komentar
cke jUo
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: