„Učiteljska lira“ na festivalu u Makedoniji

Izvor: Niški portal | 03-Jul-2019 | 07:03

Mešovoti hor „Učiteljska lira“ kao deo Učiteljskog društva Niš vratio se sa još jednog gostovanja na kome je predstavljao ambasadora naše zemlje na najprihvatljiviji način, muzikom. Hor je krajem juna učestvovao na Međunarodnom festivalu „Horovite peat“ u organizaciji SZP Kumanovo u Severnoj Makedoniji. Na festivalu se predstavilo osam horova iz nekoliko zemalja i gradova.

„Srdačno i toplo smo primljeni, a na festivalu smo pevali kompozicije po kojima nas publika i prepoznaje kako kod nas tako i van Srbije. Publici smo se predstavili pesmama Grančice mirisne, Ne te mislim, Bojarka, Kaleš bre Anđo i Nema više starog Niša“, kaže Rada Lazarević, rukovodilac Mešivitog hora „Učiteljska lira“. Horom je dirigovao profesor muzike Branislav Pešić, a muzička pratnja je bio Aleksandar Ristić.

Tokom nastupa hor je nagrađivan  dugim aplauzima posle svake kompozicije koju su otpevali čima je publika pokazala naklonost koju gaji prema pesmama koje niški hor izvodi.

„Posebno nas je oduševio prijem na koji smo naišli. Prema nama svu se svi ophodili kao da se znamo godinama, a voditelj se nakon našeg nastupa malo i našalio rekavši „Jes da ste iz Niš, ama ovo je odlično“, kaže Rada Lazarević.

„ To su reči koje samo potvrđuju da smo svoju misiju ispunili do kraja. Festivali su za nas više i od natupa i od nagrada. To je prilika da se predstavimo svojom kulturom drugim narodima, da je sačuvamo od zaborava, prenesemo na mlađe, a posebno nam je drago da na ovaj način, pesmom i notama brišemo granice i spajamo narode jer je pesma svima bliska i govori više od hiljadu reči“.

Na ovakvim susretima se razmenjuju i profesionalna iskustva, uči ali i bogati.

„Usledio je i novi poziv za iduću godinu“, dodala je  Rada Lazarević.

Do kraja ove godine Mešoviti hor „Učiteljska lira“ imaće još nekoliko nastupa u Nišu, ali ih očekuje i Festival u Vojvodini.

„Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo gradskim opštinama Palilula  i Crveni krst kao i Sekretarijat za kulturu grada Niša koji nam stalno pomažu oko nastupa, a posebno putovanja“, kazala je Lazarević.

Mešoviti hor „Učiteljska lira“ postoji više od 25 godina sa preko 350 koncerata i nastupa za grad Niš, a nastupali su od Gračanice do Subotice kao i van granica naše zemlje. Pevali su  u Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj.

Komentari
0
Pošalji komentar
dac VJE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: