Uhapšeni bivši direktor, radnici i privatnici zbog malverzacija u Nišu

Izvor: Niški portal | 26-Jun-2019 | 16:12

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u više odvojenih akcija u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, uhapsili su 28 osoba, dok su protiv osam osoba podnete krivične prijave.

Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja, a osumnjičenima se na teret stavlja da su od 2014. godine izvršili različita krivična dela, među kojima su poreska utaja, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, falsifikovanje novca, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, prevara, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druga krivična dela.
Sumnja se da su izvršenjem ovih krivičnih dela oštetili budžet Republike Srbije i druga pravna i fizička lica za skoro dva miliona evra

*    *    *


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. P. (1976), bivše odgovorno lice "AD Jugoterm" Merošina i agencije "SAA Consalting", S. T. (1986), bivše odgovorno lice "AD Jugoterm" Merošina, zatim S. R. (1965) i D. M. (1966), radnike AD „Jugoterm“ AD Merošina, kao i I. Đ. (1974), bivše odgovorno lice u AD „Jugoterm“ AD Merošina, dok su protiv šezdesetdvogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzeća „Di-cappo-dies“ DOO i „Ti-rex“ DOO, koji se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Oni se terete da su od 1. aprila 2014. do 31. decembra 2017. godine, na osnovu fiktivne dokumentacije sredstvima AD „Jugoterm“ Merošina pribavili robu i novac, a zatim ih prebacivali na privredno društvo "SAA Consalting" Beograd. Na taj način su AD „Jugotermu“ pričinili materijalnu štetu, a privrednom društvu "SAA Consalting" Beograd, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 61.529.212 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

*    *    *


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su D. M. (1971), odgovorno lice privrednog društva „MDS INŽENjERING“ d.o.o. Niš, V. P. (1959), radnika Direkcije za izgradnju Grada Niša, kao i N. M. (1951), odgovornog izvođača radova hidrogradnje, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv dvadesetosmogodišnjeg muškarca, odgovornog lica privrednog društva „Šoki plus“ d.o.o. Belotinac, i dvadesetjednogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzetničke radnje za izvođenje zemljanih radova i transport „Dača trans“ Jelašnica, SO Niš.

Osumnjičeni se terete da su krajem 2017. i početkom 2018. godine prilikom realizacije Ugovora o izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u Nišu koristili jeftinije materijale lošijeg kvaliteta od onih koji su predviđeni ugovorom, a od Grada Niša naplaćivali radove po ugovorenim cenama. U cilju prikrivanja izvršenja krivičnog dela oni su, kako se sumnja, falsifikovali građevinsku dokumentaciju u koju su unosili neistinite podatke, odnosno da su ugrađeni materijali predviđeni ugovorom. 

Na ovaj način osumnjičeni su oštetili budžet Grada Niša za 1.484.184 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

*    *    *


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu uhapsili M. M. (1976) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara.

Osumnjičena se tereti da je od 1. aprila 2018. do 31. decembra 2018 godine, prilikom dobijanja novčane pozajmice od PD "ČEK KEŠ TIM" d.o.o. Beograd - filijala u Nišu, dovela u zabludu zaposlene predstavljajući se da je zaposlena u Institutu Niška Banja. 

Osumnjičena je zaposlenima prikazala falsifikovana rešenja o administrativnim zabranama koja su glasila na njeno ime i imena izmišljenih osoba, a koje nikad nisu radile u Institutu Niška Banja, i tako ih navela da joj na osnovu te dokumentacije isplate 8.380.631 dinara pozajmice u gotovini sa računa firme.

M. M. je na taj način oštetila PD "ČEK KEŠ TIM" za navedeni iznos.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, privedena nadležnom tužilaštvu.
 

Komentari
0
Pošalji komentar
CXt 5nl
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: