Veće grada Niša pokrenulo proceduru za relizaciju projekta javno privatnog partnerstva u cilju modernizacije javne rasvete

Izvor: Niški portal | 14-May-2019 | 20:25

U narednih 30 do 45 dana biće uradjene sve neophodne tehničke analize, poput izrade katastra javnog osvetljenja i elaborata o modernizaciji, nakon čega će početi izrada i realizacija projekta koji će omogućiti rekonstrukciju i modernizaciju javnog osvetljenja, rekao je danas na sednici Gradskog veća direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) Milan Randjelović.Osnovni cilj projekta je racionalizacija i smanjenje troškova u oblasti javne rasvete u gradu.

“Cilj je da se kroz zadržavanje postojećeg nivoa troškova koje grad ima za javno osvetljenje, zbog tehnološkog napretka i mogućnosti za različite vrste ušteda, nabavkom novih tehnološki naprednijih elemenata koji se koriste u javnoj rasveti modernizuje i smanji potrošnja, a iz tih ušteda koje će se javiti kroz modernizaciju pokriju troškovi nabavke nove opreme.

Ranđelović je objasnio da u Nišu ima oko 20.000 svetlosnih elemenata. Procena je, na osnovu troškova koje grad sada ima za javnu rasvetu, da će za nekih 15 godina trajanja projekta, njegova ukupna vrednost biti oko pet miliona evra. Taj iznos predstavlja razliku izmedju troškova sadašnje rasvete i ušteda koje će se ostvariti postavljanjem nove rasvete. Tom razlikom fnansiraće se postavljanje nove rasvete, objasnio je Randjelović.

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i održavanje javne rasvete na teritoriji grada Niša uz javno-privatno partnerstvo, ali, kako je kaze Ranđelović, bez elemenata koncesije. Među prvim radnjama je izbor savetnika koji će izabrati privatnog partnera.

“Jedno je izrada katastra javnog osvetljenja u gradu koji treba da evidentira sve ono što od javnog osvetljenja postoji, a potom sledi izrada elaborata modernizacije javnog osvetljenja sa fotometrijskim proračunima koji bi trebalo da kaže u kom pravcu bi modernizacija trebala da ide. Potom sledi studija tehno-ekonomske analize sa predlogom rekonstrukcije koja će dati osnovne parametre za izradu tog projekta na osnovu koga će se u narednim koracima vršiti izbor privatnog partnera” objasnio je redosled postupanja u početku projekta Milan Ranđelović.

Poslovi na modernizaciji javne rasvete u gradu su dugoročni i biće realizovani u narednih 15 godina. Finansiraće ih grad Niš sa pet miliona evra.

On je podsetio da je odluku o pokretanju projekta Javno-privatno partnerstva za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanja javnog osvetljenja, donela Skupština grada Niša na poslednjem zasedanju.

Komentari
0
Pošalji komentar
QBs GEc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: