Vreme je da Srbija konačno potpuno zabrani pušenje

Izvor: Niški portal, N1 | 21-Feb-2019 | 21:54
Direktorka SZO: Vreme je da Srbija konačno potpuno zabrani pušenje

Vreme je da Srbija konačno uvede potpunu zabranu pušenja, veće akcize na duvanske proizvode, ali i slikovne poruke upozorenja koje odavno imaju mnoge evropske zemlje, izjavila je direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Žofija Pustai.

 

Ona je za RTS, povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, rekla da su cigarete i duvanski proizvodi jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje i da godišnje od posledica toga u svetu umre sedam miliona ljudi. U Srbiji su cigarete odgovorne za 15.000 smrti godišnje.

"To je jedini proizvod koji ubija polovinu svojih korisnika, a to je moguće sprečiti. U svetu u proseku puši oko 20 odsto populacije, u evropskim zemljama 28 odsto, a u Srbiji čak 37 odsto stanovnika puši", rekla je Žofija Pustai. 

Dodala je da su usvojene neke zakonske regulative, koje, na primer, predviđaju da ne bi trebalo da se puši u radnom prostoru. Ali, kako kaže, ipak, i dalje je u barovima i restoranima pušenje dozvoljeno. 

"Ukoliko su Turska, Rusija, Grčka i mnoge druge zemlje, gde nismo mogli ni da zamislimo da će pušenje biti izopšteno, uvele potpunu zabranu pušenja na javnim mestima, onda to može i Srbija, koja je, da podsetim, ratifikovala konvenciju o kontroli duvana, i očekujemo da Vlada sprovede potpisano", kazala je Žofija Pustai. 

Pozvala je donosioce odluka da uvedu slikovna upozorenja na paklicama cigareta jer je to veoma važno.

Komentari
0
Pošalji komentar
R7l uG1
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: