Za viši nivo: Hotel "Mir" Zvonačka Banja, pre prve privatizacije

Izvor: NiškiPortal | 05-May-2017 | 13:16

Hotel "Mir" Zvonačka Banja pre prve privatizacije:

  

foto: N.Andrejev

Sada je nažalost ruševina ruševina, kao da je gađan NATO bombama.

Na sve zlo to je uradio naš srpski čovek.

Prvi vlasnik bio je pirotski privatnik koji, najverovatnije podržan od uticajnih struktura, je to uradio, a da nije još uvek osuđen za to delo.

Pošto je najviše turista iz Novog Sada ovde dolazilo, oni su više puta pokretali to pitanje ali bez uspeha.

  

Drugom privatizacijom Hotel “Mir” je prodat jednom meštaninu, povratniku iz inostranstva. Nemam baš tačan podatak, ali za neki manji iznos, s tim da bi on kasnije ulagao. Međutim, on samo uređuje bazen i to ne baš najbolje, a o drugim ulaganjima, pošto nema dovoljno finansija, i ne pomišlja.

Dolazilo je više kupaca da kupi hotel i sagradi nov, ali ih on uporno odbija. Samim tim, oštetio je ceo kraj, počev od Zvonačke banje, i sva okolna sela, pa i samu Opštinu Babušnica.

Pošto je ovaj objekat od vitalnog ekonomskog i nacionalnog značaja za ceo kraj, trebalo bi pokrenuti inicijativa, da se raskine taj kupoprodajni ugovor, odnosno privatizacija, i da se izgradi jedno savremeno lečilište.

Ja sam vam dao ideju i ovim putem apelujem na sve stanovnike Srbije, ako ste u nekoj mogućnosti, pokrenite to pitanje na višem nivou.

autor: N. Andrejev

  

 

U živopisnoj klisuri reke Jerme nadomak Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada (istočna Srbija – do Beograda oko 400 km), smeštena je Zvonačka Banja, balneološko i klimatsko lečilište. Ime je dobilo po obližnjem selu. Ovo, jedno od najviših prirodnih lečilišta u Srbiji, nalazi se na šumovitim obroncima Vlaške planine (1443 m), na 660 m nadmorske visine i ima dugu tradiciju.

Arheološki nalazi i stari zapisi svedoče o korišćenju lekovitih voda Zvonačke Banje još u doba starih Rimljana i u doba srednjovekovne Srbije.

Iako je Banji preteča rimska terma, kao lečilište obnovljeno je tek 1912. godine, a od 1996. svrstana je i u red specijalizovanih zavoda za prevenciju invalidnosti i rehabilitaiiju Republike Srbije.

Lekovita voda (28° C) radioaktivna je (6,55 MJ), bistra, bez mirisa i boje, pripada grupi oligomineralnih, slabo sulfidnih hipotermi.

Voda se u terapijske svrhe koristi kupanjem i pijenjem.Nekada se lečenje obavljalo kupanjem pod različitim vrstama tuševa, u kadama i bazenima, podvodnom masažom, aplikaiijama parafina, ispiranjem očiju vodom, pijenjem vode, svim oblicima fizikalne terapije… a bolnički tretman obuhvatao i dijetalnu ishranu i pešačenje stazama zdravlja. (Speiifični vazduh i veliki broj negativnih jona u vazduhu lečenje u Zvonačkoj Banji čine delotvornijim.)

O pacijentima je brinula ekipa medicinskih stručnjaka Zdravstvenog centra iz Pirota (fizijatri, neurolog, lekari drugih speiijalnosti i ostalo zdravstveno osoblje) u savremeno opremljenom terapijskom bloku banjskog hotela „Mir” – B kategorije sa 140 ležajeva.

( Hotel nije više na raspolaganju i svima onima koji požele samo boravak i odmor u ovoj jedinstvenoj oazi netaknute prirode, mira i zdravlja.)

Međutim, nije samo lekovita voda i očuvana priroda ono što posetiocima pruža Zvonačka Banja. Boravak u njoj obogaćuju izleti i obilasci nekih od šest srednjovekovnih manastira, u bližoj ili daljoj okolini.

Poseta živopisnoj klisuri reke Jerme i pećini Vatrena dupka (podzemni hodnici dugi više od 4km) ili odlazak na pecanje (dozvola je besplatna!).

Spretniji i sa boljom fizičkom kondicijom mogu poći na planinarenje ili lov, po Vlaškoj (1443 m) i Staroj planini (2170 m) ili se popeti do masiva vidikovca Asanovo kale (1032 m) ili do Slonovog izvora, planinskog vrela, za čiju se vodu veruje da poboljšava vid.

Uz terapiju, ovde je moguća još jedna korisna razonoda – sakupljanje lekovitog bilja za čajeve, jer po ovdašnjim šumskim proplancima ima biljnih vrsta, retkih. ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

I to nije sve. Da bi razonodili goste. ali i pokazali bogatstvo kulturnog blaga i tradiciju svoga kraja, domaćini često priređuju nastupe lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Začuju se tada zvuci starih instrumenata i izvorna pesma, zaigra kolo u slikovitim narodnim nošnjama.

 

Komentari
1
Pošalji komentar
ddu xib
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: