Zaostale zarade traži 6.212 bivših radnika

Izvor: E.P. | 23-Mar-2016 | 11:29

U Centru za socijalni rad posle dogovora sa rukovodstvom grada Niša, evidentirana su 6.212 radnika bivši niških industrija, fabrika i preduzeća, koji traže isplatu zaostalih plata i zarada iz perioda pre nego što su njihovi radni kolektivi ugašeni. Direktor ovog centra Zoran Jović za Niški portal kaže da su na ovim spiskovima svi radnici koji potražuju neisplaćene zarade. Prema njegovim rečima u narednih petnaestak dana biće sačinjena baza podataka iz koje će se tačno videti ko ima pravo, a ko ne, na zaostale plate. Očekuje se da će na osnovu toga lako moći da se utvrdi ne samo broj stvarno oštećenih, nego i visina ukupnih finansijskih sredstava koje država treba da izdvoji kako bi bio rešen problem koji traje deceniju i po, još od 2001.godine.  

Najnoviji spiskovi radnika koji očekuju isplatu zaostalih zarada dogovoreno je početkom februara ove godine na sastanku u Beogradu koji je iniciralo rukovodstvo Niša sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ministrom za rad i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom. Osim odluke da se sačine novi, ali precizan spisak svih oštećenih najavljeno i da će se radnicima u Nišu najpre isplati jednokratna novčana pomoć, a potom, najverovatnije do jeseni ove godine, i prvi deo neisplaćenih zarada.  

 

 

 

Radnici ipak i dalje protestuju 

I pored toga što je završeno evidentiranje, protest dela nezadovoljnih radnika je i dalje nastavljen. Radiša Spasić, jedan od organizatora protesta kaže: 
- Sumnjamo da ćemo opet biti izigrani. Nije jasno zašto su u Centru za socijalni rad posebno prave spiskovi radnika koji su sa područja grada Niša. To je namera da nas razjedine i da na taj način pokušavaju da ljude sa posebnih spiskova iskoriste za predstojeće lokalne izbore? 

Direktor Jović demantuje radnike

Zoran Jovanović, direktor Centra za socijalni rad demantuje radnike u protestu: 
-Pravo da se prijave sa zahtevom za isplate zaostalih zarada imali su svi radnici bivših niških kolektiva, bez obzira gde žive i gde stanuju. Međutim, treba da se zna da je najavljeno da će grad Niš jednokratno pomoći sve radnike koji žive na teritoriji grada kako bi se premostio period dok ne počne isplata zaostalih zarada. Jasno je da se posebna evidencija mora sačiniti o onima koji žive u Nišu i koji će imati pravo na tu jednokratnu pomoć. Radnici koji žive na područjima drugih opština i gradova za takvu pomoć mogu da se obrate centrima za socijalni rad u svojim opštinama i mestima, rekao je Zoran Jović za Niški portal.  

 

Komentari
0
Pošalji komentar
1cL Hag
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: