Završena međunarodna vežba „Srbija 2019“ kojoj je Niš bio domaćin

Izvor: Niški portal | 27-Jun-2019 | 20:31

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe „Srbija 2019“, da je ova vežba samo jedan od primera koji potvrđuje važnost saradnje između država u slučaju velikih prirodnih katastrofa.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe „Srbija 2019“, da  je ova vežba samo jedan od primera koji potvrđuje važnost saradnje između država u slučaju velikih prirodnih katastrofa.

„Želim da se i danas zahvalim našim ruskim prijateljima, ali i prijateljima iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske i Mađarske, kao i ljudima sa Kube, koji su se zajedno sa nama borili 2014. godine protiv jezivih poplava koje su zadesile našu zemlju. Tada smo naučili da su nam regionalno povezivanje, globalno povezivanje i unapređenje infrastrukture tri ključna zadatka za budućnost“, rekao je Vučić.

 

On je istakao da elementarne nepogode ne poznaju granice.

„Kada narastaju Bosna i Drina, raste i Sava. Zato ćemo morati zajednički da se štitimo i radimo. Kada imamo nepogode na jugu Srbije, one će pogoditi i deo Severne Makedonije, a isto je i sa severom Srbije i jugom Mađarske. Zato moramo zajednički štititi živote ljudi. Podjednako važno je i da sarađujemo i sa Rusijom i Kubom i svim drugim zemljama“, naglasio je predsednik Vučić.  

On je naveo da je, međutim, najvažnije unaprediti infrastrukturu kako bi se zaštitili od potencijalnih elementarnih nepogoda.

„Važno je i da opremimo ljude, koji rade jedan od najtežih poslova u Srbiji i svakodnevno rizikuju svoje živote, ali i da ih učinimo da su zadovoljni svojim poslom. Zato vatrogasci-spasioci i ove godine mogu da očekuju da će dobiti najmanje 10 odsto povećanja plate“, rekao je Vučić.

Vučić se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije koje je, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, organizovalo ovu značajnu međunarodnu vežbu u oblasti vanrednih situacija.

On je takođe uputio i zahvalnost za svu podršku predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da je civilna vežba „Srbija 2019“ bila odlična prilika za unapređenje međunarodne saradnje spasilačkih timova.

„Najbolji način da unapredimo svoja znanja i razmenimo iskustva jesu upravo ovakve zajedničke vežbe. Njen cilj bilo je dodatno razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme”, rekao je Stefanović, zahvaljujući se svima koji su učestvovali u trodnevnoj vežbi.

On je istakao da je prirodne elementarne nepogode nemoguće sprečiti i da nam klimatske promene na globalnom nivou ukazuju da ćemo u godinama pred nama biti svedoci novih prirodnih katastrofa širom sveta, zbog čega svi zajedno moramo raditi na uvežbavanju spasilaca i unapređenju njihovih kapaciteta u slučaju poplava, zemljotresa ili požara.

„Značaj međunarodne saradnje u oblasti vanrednih situacija je svakako ogroman i mi smo to osetili i na ličnom primeru. Upravo smo tokom velikih poplava 2014. godine uvideli koliko je važna pomoć inostranih partnera, kada su se srpskim spasiocima pridružili timovi sa više od 560 članova iz 14 zemalja.  Prvi su nam u pomoć te 2014. priskočili upravo ruski spasioci, koji su i tokom velikih šumskih požara 2007. godine bili sa nama na terenu i pomagali nam u gašenju vatrene stihije i mi im dugujemo veliku zahvalnost. I to su samo neki od primera koji potvrđuju važnost saradnje između država u slučaju velikih prirodnih katastrofa i upravo je put kojim Republika Srbija ide, usmeren ka izgradnji i razvijanju uspešnih partnerskih odnosa sa brojnim međunarodnim subjektima sistema zaštite i spasavanja“, zaključio je Stefanović.

Zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan istakao je da je vežba „Srbija 2019“ realizovana zahvaljujući razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

„Vežba je uspešno održana i sve je bilo na izuzetno visokom nivou,  zahvaljujući pre svega srpskim spasilačkim timovima, ali i svim učesnicima koji su bili danas sa nama. Ova vežba je primer bratstva naših naroda i prijateljstva svih spasilaca na svetu. Želim da se zahvalim vašoj zemlji na gostoprimstvu i neka gospod čuva ovu zemlju i njene neverovatne i divne ljud“ poručio je Čuprijan.

Da podsetimo, prethodna tri dana na teritoriji Nišavskog okruga učestvovalo je oko 700 članova iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra i provežbalo združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica u vanrednim situacijama.

Na svečanosti povodom završne međunarodne vežbe „Srbija 2019“ prisustvovali su i brojne zvanice iz zemlje i inostranstva.

Komentari
0
Pošalji komentar
Ab9 g3u
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: