Žene u biznisu sa jugoistoka Srbije

Izvor: Niški portal | 29-Dec-2016 | 14:46

Juče su se u hotelu Aleksandar okupile poslovne žene iz okruga. Skup je oganizovala Kuća klastera (Cluster House) i gospođa Danka Milojković, u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena u Srbiji (Serbian Business Women Association) i pod pokroviteljstvom poslovne škole iz Frankfurta ( Frankfurt  School for finance and administration).

  

Niški portal je na poziv Kuće klastera bio prisutan i prenosimo vam naše utiske.

Povodom kreiranja novih mera podrške Evropske banke za razvoj i obnovu (European Bank for Reconstruction and Development) za žene u biznisu, na sastanku su  dotaknute mnoge teme iz poslovnih prilika našeg okruga. Bilo je bitno napraviti utiske i izvršiti anketiranje prisutnih preduzetnica i preneti realne prilike puta kojim se ide kroz biznis u Srbiji, a posebno na jugoistoku Srbije.

 Razgovaralo se na temu žene u biznisu, u Srbiji. Kako je moguće da preduzetnica u Srbiji ostvari privatan biznis od koga može da živi i i da upošljava? Na kakve prepreke nailazi preduzetnica u poslovanju? Da li postoji razlika na biznis putu  između muškaraca i žena? Šta je to što najviše smeta poslovnim ženama? Sa kakvim se problemima žene u biznisu susreću kada odlaze u banku radi poslovnog kredita? Da li neretko žena nema mogućnost hipoteke i samim tim nije kreditno sposobna? Da li je poslovno okruženje gleda drugačije?

Mnogo je toga pomenuto na temu žena u biznisu. Učesnice skupa su govorile, predlagale i ukazivale na probleme koji ih prate. Učinilo nam se da su sve učesnice pominjale banku kao nepovoljnog partnera, da su pominjale jug i jugoistok Srbije kao nerazvijeno područje gde se ništa ne dešava i dodatno otežava proces poslovanja. Stanovništvo je manje platežno sposobno, a usluge koje valja pružiti koštaju i samim tim je poslovanje neisplativo i put do uspešne preduzetnice težak.

Na skupu je prisutno bilo desetak poslovnih žena. Sve one su različite. Njihovi  biznisi se razlikuju. Bilo je tu radionica za torte i kolače, za kore i kiflice. Bilo je žena iz sveta politike, novinarstva, žena kao vlasnica agencija za pomoć pri poslovanju a u vezi sa pravnim regulativama i standardima. Bilo je žena koje posluju u svetu medicine, knjigovodstva...

Razgovor je bio prijatan i problemi su izlagani konkretno, kao i predlozi šta bi valjalo učiniti da bi se olakšalo poslovanje. Među prisutnim ženama je bilo neverovatno praktičnih žena koje su jasno i glasno govorile. Žena koje su emitovale pokretačku snagu i preduzimljiv duh. Žena kojima je motiv na biznis putu „nikad ne odustaj. Padneš li, ustani i još jače napred“...

Postavlja se pitanje kako im je zaista. Neke su same krenule, neke su se razvile iz već porodičnog biznisa, neke su opuštene, neke nervozne, neke vidno zadovoljne, neke ljute, neke su umorne, ali su sve bile i nasmejane. Većini od njih je to izvor prihoda od koga živi i njihova porodica. Propadanjem ili nenapredovanjem njihovih privatnih firmi, mnogi će biti oštećeni. Apelovalo se na državu kao jedinu moguću opciju za pomoć. Problemi su dalekosežni i u raznim  sektorima života. Istaknuta je komplikovana administracija i neefikasnost u pružanju ovih usluga. Gubi se bespotrebno vreme i rasipa energija dok mogu da budem na nekom poslovnom putu, izložila je jedna prisutna dama. I samo kad bi bilo boljih uslova za kredit u bankama i kad bi banke nudile partnerstvo u poslovanju, i kad bi bar grejs period bio povoljniji, a i kamata....nizali su se predlozi.

Na kraju je sve bilo kako i kad je počinjalo. Napuštajući skup svaka je odlazila na neki novi zadatak, na koji već kasni. Sneg je počeo da pada. Gotovo sve voze automobile i to verujemo „muški“. Telefoni koji su bili ugašeni sada su na izlasku iz hotela Aleksandar zvonili i zvonili...

Ostaje nam da im poželimo sreću u poslu i da se nadamo da će ovakvih skupova biti više i da će biti pokretači nekih novih zakonskih regulativa i novih poslovnih okruženja koja će biti prijatnija.

Zahvaljujemo se Kući klastera i Danki Milojković na pozivu

  

 

Komentari
1
Pošalji komentar
t9N 9FX
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: