Zoran Pešić Sigma dobitnik nagrade za najbolji dramski tekst

Izvor: Niški portal | 01-Mar-2017 | 12:51

Književnik Zoran Pešić Sigma iz Niša dobitnik je ovogodišnje nagrade Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst, za delo “Ulica usamljenih automobila”.

    

    foto: Zoran Pešić Sigma

Po tom tekstu biće napravljena i predstava. Dramu za koju je nagrađen počeo je da piše sa 17 godina, ali je dugo godina nije pisao, već ga je upravo ovaj konkurs naveo da je završi.

Pešiću je ovo  treća drama. Prethodna je objavljena, prva još uvek nije, ali je upotrebljena za neku priču. Ovo je prvi put da je nagrađen za dramu.

Žiri su činili dramaturškinja Kata Đarmati, rediteljka Jelena Bogavac i dramski pisac Vojislav Savić, a odluka je doneta većinom glasova. 

Zoran Pešić Sigma je rođen 1960. godine u Beloj Crkvi i urednik je časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradina“. 

Pesme su mu prevođene na bugarski, rumunski, mađarski, makedonski, poljski, španski i grčki jezik. 

Žiri je u najuži izbor uvrstio još četiri drame koje je preporučio pozorištima za izvođenje: “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” Miloša Nikolića, “Trinaest praznih stolica i ne samo 13” Marka Pejovića, “Naši preci jedite sa nama” Gorana Milenkovića i “Nekad sreći treba utabati put” Svetozara Savića.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
F7V P1x
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: