„Kako se piše volim te“

Izvor: Niški portal | 22-Mar-2017 | 10:36

Završen „Deveti Medijana festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ pod nazivom „Kako se piše volim te“

Doajen dečjeg pesništva Slobodan Stanišić dobitnik je nagrade “Naisa” koja se dodeljuje u sklopu Medijanniog festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Stanišić je zahvalio opštini, jer kako je rekao, organizacijom jedinstvenog festivala u Srbiji Gradska opština na poseban način brine o prošlosti i budućnosti pesništva. 
Stanišiću i nagrađenim učenicima na konkursu Festivala nagrade je uručio predsednik najveće niške opštine Milan Krstić.

    

“Želim od srca da zahvalim svima koji su nam posvetili ovaj dan I došli iz cele Srbije da budu gosti Gradske opštine Medijana. Zbornik radova u kojem su nagrađeni i pohvaljeni radovi sam pročitao od početka do kraja i zaključujem da Srbija ne mora da brine ko će naslediti našeg Ršuma, Rašu Popova, Slobodana... i sve one akademce čiji radovi krase naše galerije”, rekao je Krstić.

Najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije i inostranstva, u kategoriji literarnih i likovnih radova, uručene su novčane nagrade – prva od 10.000 dinara, druga pet hiljada, a treća 3.000 dinara. 
 

Završnu svečanost u Oficirskom domu uveličali su članovi Folklornog igračkog ansambla „Branko“ iz Niša, glumci škole Dragane Plavšić, izviđači Odreda „Vožd Karađorđe“, a svojim stihovima pesnici i nagrađeni. Gosti Festivala tradicionalno su bili učenici i profesori iz Sente, bratske opštine niške Medijane.
 

Po prvi put, svečanost uručenja nagrada oplemenjena je video prezentacijom sa fotografijama nagrađenih i slikama iz Gradske opštine Medijana. Takođe, ovaj „Medijanin festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ najavile su pesničke radionice u niškim osnovnim školama i Dečjoj biblioteci. Završno pesničko veče pod nazivom „Sto knjiga bez briga“ bilo je posvećeno laueratu „Naise“, Slobodanu Stanišiću. O njegovom delu govorili su velikani srpskog pesništva – Branko Stevanović, Pop Dušan Đurđev, Gordana Timotijević, Gordana Maletić, Violeta Jović, Slavka Petković-Grujičić, Tode Nikoletić...Gosti Festivala bili su i niški pesnici – Rusomir Arsić, Biljana Stanojević, Velibor Petković. I kako rekoše na Festivalu neki od njih „vesnici“ , a ne pesnici krotke reči.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
FlI r2P
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: