„Skener 2“ razotkrio pljačku od 7,6 milion evra – uhapšeno 49 osoba

Izvor: H.P. | 15-Apr-2016 | 15:32

Među uhapšenima trojica radnika Elektrodistribucije u Nišu koji su primali mito za nezakonito postavljanje i neovlašćeno korišćene priključaka u stambenim zgrada, a jedan od njih za to od investitora stambene izgradnje dobio dva stana

U sklopu akcije „Skener 2“, koja je rano jutros sprovedena u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom u više gradova u Srbiji uhapšeno je 49 osoba osumnjičenih da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je istakao da su počinjenim krivičnim delima, koja se uglavnom odnose  na zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, budžet Republike Srbije,  Autonomne pokrajine Vojvodine, više opština, privrednih subjekata i fizičkih lica  oštećen za oko 7,6 miliona evra.

Prema rečima ministra Stefanovića među uhapšenima se nalaze rukovodioci i zaposleni u poreskoj upravi, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja , funkcioneri lokalnih samouprava, zaposleni u više javnih preduzeća kao što su „Elektroprivreda Srbije“, „Pošta Srbije“, „Elektrokosmet“... 

Ministar je dodao da je među uhapšenima i 12 saobraćajnih policajaca, osumnjičenih da su počinili krivična dela iz oblasti primanja mita, kao i da je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 25 osoba, dok se za dvoje osumnjičenih traga.   

Akcija je, kako je naveo, sprovedena u više gradova u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili i zadržali M. P. (1982), zaposlenog na poslovima kontrole mernih mesta u EPS Niš, kao i službenike EPS-a Niš A. K. (1987) i D. Ž. (1984), dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv jedne osobe iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanje mita, falsifikovanje službene isprave, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i davanje mita.

 

Sumnja se da je M. P. od početka 2015. do marta 2016. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od muškarca iz Niša zahtevao naknadu, koju je primio u vidu dva stana u Nišu, ukupne vrednosti 40.000 eura, od čega je platio samo 5.000 evra, da bi u okviru svojih službenih ovlašćenja omogućio neovlašćen priključak ove stambene zgrade na elektroenergetski sistem JP ED Niš.

 

Takođe, osumnjičeni M.P. se tereti da je dva puta dao nalog službenicima A. K. i D. Ž. da u zapisnike o kontroli ne evidentiraju da je objekat samovlasno priključen što su oni, kako se sumnja, i učinili 11. februara i 21. jula 2015. godine, kao i to da za predmetni objekat omogući regularan priključak na elektroenergetski sistem. 

 

Službenici se terete da su bez saglasnosti nadležnih organa i registrovanog privrednog subjekta u APR-u vršili izvođenje električarskih radova u cilju sticanja nezakonite zarade.

 

Ministar Stefanović: Opomena svima – kriminal se ne isplati

„Današnja akcija je još jedan pokazatelj da policija, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima,  neće stati u obavljanju svog posla. Reč je o delima iz oblasti korupcije, koja su veoma društveno opasna, zbog čega se ovakve akcije često sprovode i nadam se da će to biti opomena svima da se kriminal u Srbiji ne isplati“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.  
 

Komentari
0
Pošalji komentar
QfO oF3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: