Dr Kamenov: Vitamin D i cink za dobar odgovor imuniteta na virus

Izvor: Niški portal | 05-Apr-2021 | 00:45

Imunolog i bivši direktor Kliničkog centra Niš Borislav Kamenov izjavio je da nije tačno da su antitela glavna u borbi protiv korone, kao što se stalno govori, te napominje važnost imuniteta.

"Primili vakcinu ili ne, bićemo na najboljem putu da se razbolimo ukoliko nemamo dovoljno jak nespecifični imunitet, koji je naš bazični mahanizam u borbi protiv virusa", rekao je Kamenov za list Danas.

On je naglasio da je vakcinacija protiv koronavirusa neophodna, ali da nema adekvatni efekat ukoliko se kod građana "ne poradi" na jačanju njihovog bazičnog, nespecifičnog imuniteta, koji u najvećoj meri urušavaju brojni i različiti toksini, od ishrane do aero-zađenja.

Kako tvrdi, jačanju ove vrste imuniteta i borbi protiv infekcije izazvane koronavirusom značajno bi mogao da doprinese jedan "izuzetno efikasan i jefitin lek" - vitamin D.

- Stariji, a to su oni iznad 60, pa i iznad 50 godina, trebalo bi dnevno da uzimaju 10.000 internacionalnih jedinica vitamina D, oni nešto mlađi 5.000, adolescenti 3.000, deca 2.000, a bebe 1.000 jedinica. Ali, ove doze ništa ne znače ukoliko ne sredimo svoj stomak, odnosno ne očistimo organizam od toksina. Dobro je, takođe, da istovremeno uzimamo i cink, u uobičajenim dozama od deset do 20 miligrama, jer on reparira naše oštećene ćelije, kaže Kamenov za ,,Danas''.

Komentari
0
Pošalji komentar
ByT vR1
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: