(VIDEO) Sport nije nemoguća misija za osobe sa invaliditetom

Izvor: Niški portal | 04-Sep-2020 | 13:08

ZA KORAK NAPRED - PODRŽI OSOBE SA HENDIKEPOM

KOŠARKAŠKI ČAROBNJACI U KOLICIMA​

Godinama u Nišu uspešno rade šahovski, global, stonoteniserski i plivački klub Delfin , od pre dve godine tu je i košarkaški klub Nais. Košarkaški klub u kolicima NAIS peti je i najmlađi sportski kolektiv u Nišu, koji okuplja osobe sa invaliditetom. Za relativni kratko vreme postigao je veliki rezultat u srpskim okvirima.

- Sve je krenulo od najvećeg sportskog stručnjaka za sport osoba sa invaliditetom  profesora Marka Aleksandrovića sa Falulteta fizičkog vaspitanja iz Niša. Njemu je u Belgiji na jednom turniru sinula ideja da i u Nišu napravi košarkaški klub. Entuzijasti iz Niša Marko Aleksandrović, Goran Kozomara i moja malenkost Miljan Hadžović osnovali smo košarkaški klub u kolicima. Posebna je priča kako smo nabavili opremu košarkaška kolica, čija se cena kreće od 2.500 do tri hiljade evra. Imali smo samo jedna sa fakulteta, ali smo narednih godinu dana zahvaljujući velikom trudu i humanosti pojedinaca i institucija uspeli da nabavimo opremu I početkom 2019. počeli i da treniramo – kaže Miljan  Hadžović, prvi trener KK NAIS i pomoćni trener reprezentacije Srbije.

Košarkaši u Naisu uglavnom imaju sportsko iskustvo. Većina je pre košarke trenirala neki sport plivanje, global, atletiku, stonitenis, ima i onih, kojima je košarka u kolicima prvo iskustvo. Gotovo svima se život, kako kažu, bukvalno iz korena promenio. Treninzi, takmičenja, putovanja, druženja, navijanje, rasplamsali sportski duh – učinili su ove ljude neizmerno srećnim.

- Najveća zasluga zašto ovaj klub ovako dobro funkcioniše pripada Fakultetu fizičkog vaspitanja i profesoru Marku Aleksandroviću. Tu je i profesor Bojan Jorgić, ali i grad Niš, koji nam je ustupio halu Čair za trening. Paomažu nam i najavljuju da će nam i ubuduće pomagati gradske opštine. Dobro je da svi takmičari sada imaju svoja kolica. Zahvaljujuć i projektima, dobrim ljudima i donatorima sada su uslovi za trening i rad odlični – kaže Ivan Popović, sekretar KK u kolicima Nais.

-Zahvalan sam Nišlijama i svim dopbrim ljudima, koji su mi pomoigli da kupim kulica. Humanitarna akcija je trajala pet meseci ali se na kraju sve isplatilo, kolica su kupljena – kaže Aleksandar Dinić, koji je pre deset godina prošao kroz životnu dramu i zahvaljujući sportskom duhu i srcu preživeo. Zbog pada imunitateta Aleksandru je otkazala jetra, 12 dana je bio u komi, izašao je iz sna, godinama prolazio kroz složen proces rehabilitacije i na kraju poželeo i evo uspeo da nastavi da se bavi sportom, da nastavi misiju, koju je pre 10 godinama sticajem životnih okolnosi prekinuo.

Svaki košarkaš je priča za sebe. Miodrag Krstić ne spada u kategoriju osoba sa invaliditetom. U početku pomagao i prevozio svoje drugare od kuće do hale ili grada gde se igrala utakmica. Timski duh, prijateljstvo, koje se razvilo bili su presudni da Miodrag sedne  u kolica i zajedno sa njima zaigra košarku.

- Svaku priliku koristimo da afirmišemo ovaj sport i uopše sport kod osoba sa invaliditetom, da ih oslobodimo stege i pokrenemo na svaki vid fizičke aktivnosti. Pozivamo udruženja, pojedince, da nam se pridruže, pokrenuli smo se preko društvenih mreža.  I podsećamo da je najveći broj šampiona paraolimpijaca svoju sportsku karijeru započinjao košarkom u kolicima – kaže Miljan Hadžović.

Košarka u kolicima je sve popularnija u Srbiji, a o tome svedoče i poslednji uspesi reprezentacije Srbije. Do skoro je najveći uspeh bilo 5. mesto u C diviziji, ali posle 15 godina postojanja konačno su se stekli uslovi da Srbija napravi i bolji rezultat na inostranoj sceni budući da dobar broj srpskih igrača nastupa za renomirane evropske klubove.

Kako izgleda trening, kako se druže i šta još kažu košarkaši Naisa, pogledajte u emisiji Košarkaški čarobnjaci u kolicima.

 

 

 

         

           

  

Komentari
0
Pošalji komentar
G33 GaT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: