KOLIKO KOŠTA ZIMNICA? Miris pečenih paprika se širi iz dvorišta i sa terasa

Izvor: Niški portal | 07-Oct-2019 | 08:40

Jug Srbije ovih dana je u znaku paprike. Prvi vikend u oktobru građani Niša i Topličkog okruga su proveli pripremajući zimnicu na stari tradicionalni način.

Sezona pravljenja zimnice je u punom jeku, miris pečenih paprika i kuvanog ajvara širi se gradom. 

Iz dvorišta mnogobrojnih domaćinstava, ali i sa terasa zgrada ovih dana širi se miris pečenih paprika i domaćeg srpskog ajvara.

Kada je hrana u pitanju, za Nišlije i građane juga Srbije - dileme nema - kažu da neće odustati od tradicije spremanja zimnice. Zato ovih dana obilaze pijace u potrazi za kvalitetnim voćem i povrćem.

- Cene paprike po kilogramu u Nišu je od 50 do 100 dinara zavisi od pijace, ali i sorte paprika, objašnjava sagovornik Niškog portala.

Kilogram paradajza košta od 30-120 dinara, kornišona 40-70, a kupus se može naći od 30 do 50 dinara po kilogramu.

Na pijacama u Kuršumliji i Prokuplju, takođe, bogata ponuda voća i povrća koje domaćice uveliko kupuju i već pretaču u tegle.

Domaćice su složne u tome da je bolje kako kažu pomučiti se I spremiti sam zimnicu, nego kupovati u prodavnicama.

- Pored ajvara trenutno se paradajz najviše ostavlja. Mogu da vam kažem, povoljna je cena, objašnjava jedna domaćica za Niški portal.

Pečenje paprika na terasi neretka je pojava i uNišu, te su i Nišlije spremni da zasuku rukave i naprave zimnicu po svom ukusu. Upravnici zgrada kažu da im građani često žale na mirise kiselog kupusa koji dopire iz podruma zgrada, ali da se te žalbe mahom završe na rečima. 

Komentari
0
Pošalji komentar
cgA Qvz
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: