STIŽU PARE: Svim građanima 60 evra, penzionerima 110

Izvor: Niški portal | 12-Feb-2021 | 19:16
Novi paket mera podrške vredan je 249,4 milijardi dinara i predviđa isplatu tri polovine minimalca mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, celog minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru uz dodatnu pomoć, produženje Garantne šeme za firme, isplatu 60 evra punoletnim građanima koji se prijave za pomoć i 50 evra penzionerima.

Vlada Srbije usvojila je treći paket mera pomoći građanima i privredi koji će pomoći da se smanje negativne posledice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi "kiseonik", ali i da građani prežive ova teška vremena, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Na predstavljanju paketa, premijerka je istakla da je država na tome počela da radi još krajem 2020. godine i da je vredan 249,4 milijardi dinara.

Istakla je da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

- Novi paket mera podrazumeva, između ostalog, isplatu tri puta po polovinu minimalca za mikro, mala, srednja i velika preduzeća, a prva isplata biće 8. aprila, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Direktna podrška za preduzeća biće isplaćivana tokom aprila, maja i juna, dok sama mera stupa na snagu u martu, naveo je Mali i dodao da sektor turizma i ugostiteljstva može da računa na dodatnu pomoć u vidu celog minimalca, koji će biti isplaćen u julu.

Najavio je i da će krajem aprila početi prijavljivanje za pomoć građanima.

"Svakom punoletnom građaninu isplatićemo dva puta po 30 evra, u maju i u novembru, a penzionerima još 50 evra", rekao je Mali.

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste podršku koju daje države biće jednostvna i počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave.

"Prijava poslodavaca je jednostavna, uz ograničenje za sve one koji prihvate pomoć, a to je da ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih nakon tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i da isplaćuju dividende", rekao je Mali.

U treći paket podrške uključena su, kaže Mali, za razliku do prethodna dva paketa, velika preduzeća, jer i ona nakon godinu dana pandemije trpe posledice, što je dodatnih 300.000 zaposlenih koji mogu da koriste pomoć.
Tu su, navodi, još dve sektorske mere - za sve gradske hotele, koje uključuju pomoć koja je puržena i prošlim paketom, a to je 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a za sektor autobuskih prevoznika po 600 evra za svaki autobus.
 


Očekuje se, kaže Mali, za oko 10 dana da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspiše javni poziv za autobuske prevoznike.

Premijerka Brnabić je navela da su prethodna dva paketa bila od velike pomoći da privreda "preživi" ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu, ističe, najteži od Drugog svetskog rata.

Premijerka je istakla da se država borila na dva fronta - zdravstvenom i privrednom.

"Srbija je na oba fronta uspela da ostvari fenomenalne rezultate. Danas čitav svet govori o Srbiji kao modelu u borbi protiv koronavirusa i nadam se da će se za nekoliko meseci govoriti o privrednom uspehu Srbije, kao što se sada govori o uspehu naše zemlje u vakcinaciji", naglasila je Brnabićeva.

Brnabić: Sedam rezultata koje je država postigla  
Ona je navela oko sedam rezultata koji su, kaže, rezultat ostvarenja svega što je država postigla kroz prethodna dva paketa podrške.
Istakla je da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od samo jedan odsto, što je, podseća, bio najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

"Međutim, ti rezultati nisu samo u BDP-u. Tokom 2020. godine, kada je čitava svetska privreda trpela, naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego u 2019. godini", ukazala je Brnabić.

Takođe, prošle godine registrovano je za 50.500 više zaposlenih.

Brnabić je navela i da je tokom 2020. porastao i izvoz i da je iznosio 17,5 milijardi evra, dok je u 2019. godini bio 17,1 milijardu evra.

"Plate i penzije su nastavile da rastu. Poslednji podatak je da je prosečna plata u novembru bila 518 evra. Inflacija je ostala stabilna i iznosi 1,6 odsto. Takođe, javni dug je pod kontrolom, što je neobičajeno za ovu godinu, kada su najuspešnije ekonomije imale značjano povećanje javnog duga, kod nas je i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP", rekla je Brnabićeva.

Ističe da dva paketa pokazuju da su bila uspešna i dobro osmišljena, ali i da je naša privreda bila "žilava".

Brnabić je navela i da su strani investitori nastavili da ulažu u našu zemlju i da zapošljavaju, ali i da proizvode i izvoze.

Kaže da treći paket mera podrške treba da nastavi u tom pravcu, odnosno ponovo država daje podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima.

Mali: Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale
Ministar Siniša Mali naveo je da je dosadašnja pomoć za ublažavanje posledica kovida 9 vredna ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno oko osam milijardi evra.

"Ovo je izuzetno veliki i sveobuhvatan paket pomoći", naglasio je Mali.

Ističe da je Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale da je bila pravovremena i dobra.

"To ne kaže samo Ministarstvo finansija, pohvale smo dobili i od MMF-a, Svetske banke i drugih", naveo je Mali.

I uz treći paket mera javni dug neće preći 60 odsto BDP-a
Ministar Mali je rekao da učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makoekonomsku stabilnost.

"Hoćemo da pomognemo građanima i privredi i da ih spremimo za vreme posle pandemije, da napravimo juriš i na svetska tržišta i ostvarimo brži razvoj", rekao je Mali.

Ministar je naveo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijardi dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijardi dinara.

Mali: Treći paket ćemo finansirati kroz budžet
Treći paket pomoći ćemo finansirati kroz budžet i najveći deo sredstava biće obezbeđen iz rezervi u budžetu, izjavio je ministar Siniša Mali, odgovarajući na pitanje novinara odakle će se finansirati dve milijarde evra koliko ova pomoć iznosi.

"Na računu danas imamo 204 milijarde dinara i svu ovu pomoć možemo da isfinansiramo kroz tekuću likvidnost. Naravno da to nećemo uraditi, jer bi to bilo neodgvoorno", rekao je Mali.

Dodao je da će se osim rezervi koje postoje u budžetu, deo sredstava pronaći na tržištu kapitala, a imajući u vidu da nam javni dug neće preći 60 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod.

Isplaćena uvećana penzija za svih 1,7 miliona penzionera
Ministar finansija Siniša Mali preneo je novinarima da je u sredu završena isplata uvećanih januaraskih penzija za 5,9 odsto svim penzionerima.

"Sa jučerašnim danom isplatili smo za više od 1,7 miliona penzionera uvećanu januarasku penziju za 5,9 oidsto, po švajcarskoj formuli", rekao je Mali.

Dali smo obećanje i ispunili ga, da će penzije biti isplaćivane na vreme i da će biti uvećane, naglasio je Mali.

Vlada otvorena za dogovor sa frilenserima
Ministar Siniša Mali izjavio je da je Vlada i dalje otvorena za razgovor sa frilenserima o izmirenju poreskih obaveza, iako su oni ranije odbili vladin predlog za rešenje tog problema.

Spremni su, kazao je, da razgovaraju sa onima frilenserima koji su zarađivali do 200 evra mesečno, ali ne i sa onima koji su se kladili preko interneta ili iznajmljivali luksuzne vile neplaćajući porez i tako se obogatili, a sada bi da se, kako je kazao, nazivaju frilenserima.

"Razgovarali smo kako da oni koji su zarađivali do 200 evra mesečno svoju poresku obavezu ispoštuju po što boljim uslovima za njih" kazao je Mali novinarima na predstavljanju novog paketa pomoći vlade Srbije privredi i građanima.

Precizirao je da će oni, koji su sada u dugu do 5.000 evra za proteklih pet godina, sa izmenom Zakona o porezu na dohodak ta obaveza biti smanjena na 3.000 evra, što je, kako je rekao, kada se podeli na 10 godina rata od 26 evra mesečno.
 
Foto: Printscreen
Komentari
9
Pošalji komentar
7Zu eoJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: