ZA KORAK NAPRED - NEMANJA TADIĆ, ŠAMPION KOJI RUŠI BARIJERE

Izvor: Niški portal | 04-Dec-2020 | 00:46

MELEM ZA TELO I DUŠU...

Nemanja Tadić, paraolimpijac, reprezentativac Srbije, član Paraolimpijskog komiteta Srbije, jedan od najuspešnijih sportista Niša i Srbije. Do sad je na domaćim I međunarodnim takmičenjima osvojio više od 50 medalja. Šampion je u plivanju, a svoju sportsku karijeru nastavlja kao atletičar. Njegova specijalnost je skok uvis. Nemanja je godina promoter sporta osoba sa invaliditetom. Namanja je uspešan sportista, student, preduzetnik, poljoprivrednik...  Sport mu, ipak pričinjava najveće zadovoljstvo u životu.

- Kada sam završio sa lečenjem 2003 i period oporavka i rehabilitacije, počeo sam sa laganim treninzima, želeo sam pošto - poto da se bavim ponovo sportom. Prva prava prilika ukazala mi se 2009. godine kada se otvorio Plivački klub za osobe sa invaliditetom Delfin. To je, ako izuzmemo šah, prvi sportski klub za osobe sa invaliditetom u Nišu. Od samog starta sam krenuo da radim tj. trenitram u klubi. U početku je to bilo rekreativno, ali vrlo brzo ušao sam i u takmičarsku konkurenciju. Vrlo brzo počele su da pristižu medalje – kaže Nemanja Tadić.

Za sve dobro danas Nemanja je zahvalan sportu. Plivanje ga je kako kaže oblikovalo, donelo mu jako važno samopouzdanje, donelo mu je radost pobeda i medalja... Sport mu je pomogao da ostane, kako kaže, zdrav u glavi, da dobije stipendiju i uspešno završi studije na Metropolitan univerzitetu.
 
- Ja jesam profesionalac, ali ga preporučujem svim mladim ljudima, pa i starijima. Ne moramo da budemo takmičari i šampioni, ne moramo da postižemo vrhunske rezultate, važno je da treniramo. Život će nam biti lepši, bićemo zadovoljniji. To je posebno važno za osobe sa invaliditetom – kaže za naš portal Nemanja Tadić.
 
Posebno značajna je i podrška grada, koju je Nemanja imao svih ovih godina. Uvek kada je trebalo pomoći opština i grad, su bili tu, posebno kada je trebalo platiti odlazak na mađunarodne turnire. Nemanja je uživao i podršku družave, posebno kada je nastupao za reprezentaciju Srbije. Važno je i to što se iz godine u godinu sve više popravljaju uslovi za sportsku aktivnost osoba sa invaliditetom. Danas imamo nekoliko klubova u kojima treniraju osi, šah, atletika, plivanje, stoni tenis, konjički sport, jahanje,  global, i košarku u kolicima.
 
- Raduje me što je sve više promotera sporta osoba sa invaliditetom. Raduje me sto je sve snažnija kampanja preko društvenih mreža i portala gde su najčešće mladi i gde dobijaju onu početnu dozu motivacije da krenu u tu sportsku priču – kaže Nemanja Tadić.
 
Nemanja je strašno motivisan, stalno pomera granice, njegov životni moto je pozitivizam i aktivizam i prosto ne moze da zamisli drugačiji život... Iz plivanja je izvukao maksimum, a sada u atletici i skokom uvis napornim treninzima želi to isto da postigne.
 
Inače, čitava sportska priča osoba sa invaliditetom krenula je sa idejom profesora Falulteta sporta i fizičkog vaspitanja Marka Aleksandrovića i Miljana Perovića. Pre 12 godina osnovan je Plivački klub Delfin kroz koji je do sada kroz obuku plivanja i treninge prošlo više stotina mladih, osoba sa invaliditetom...
 
- Svaki sport je dobar, ali je plivanje nešto posebno jer u vodi osoba sa invaliditetom može da napravi neke pokrete, koji je barem u toj situaciji neće svrstavati u osobu sa invaliditetom. Definitivno plivanje je najbolji sport za osobe sa invaliditetom. Interesovanje je veliko i svake godine kroz klub prođe više od 50 osi. Takođe je značajno i to što grad Niš podržava i pomaže sport osoba sa invaliditetom. Ovaj sport je razvijen, i samo u ovoj godini naši plivači učestvovali su na međunarodnim takmičenjima u Bugarskoj i Švedskoj – kaže Miljan Perović iz Plivačkog kluba Delfin.
 
Sport je pomogao i u rušenju barijera i predrasuda, kada je reč o OSI, a takođe veoma značajne su i kulturne aktivnosti.
 
- Iako svi mi u kolicima imamo taj jedan veliki zajednički problem, svi se mi na neki način razlikujemo. Svi imamo različita intelektualna stremljenja i naše kulturološke potrebe se razlikuju. Ali ponovo dolazimo do toga da je kultura jako važna u životu svake osobe sa invaliditetom.
 
Jako je važno i značajno kada se u kampanju za rašavanje problema osoba sa invaliditetom ukljuše popularne i poznate ličnosti is sveta sporta, književnosti, pozorišta, filma, muzike. Kroz projekat "uklonimo barijere" Udruženje ,,Dragana Rodić” uspelo je da objedini rok muzičare sa prostora čitrave bivše Jugoslavije.
 
-Važno je ukloniti, kako one arhitektonske, tako i one barijere u glavi. Neizmerno sam ponosna sto smo organizovali jednu multimedijalnu, kulturološku muzičku akciju. Ova akcija imala je veliki uticaj na promenu svesti građana kada je reš o OSI. Akcija je drugačija jer smo uspeli da okupimo umetnike i muzičare koji ne poznaju barijere, nacionalne, rasne, kulturološke... Sa nama su bili muzičari sa porstora čitave eks Jugoslavije – Zoran Predin, Alen Slavica, Mladen Vojčić Tifa, Zele Lipovača, Maja Odžaklijevska, Dragoljub Đuričić, Dejan Cukić. Iz svega toga su proizilazili fantastični koncerti, fantastična druženja gde se nisu promećivale nikakve razlike i barijere – kaže Dragana Rodić.

 

SPORT I KULTURA OSOBA SA INVALIDITETOM

 

Komentari
0
Pošalji komentar
c6D Ur9
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: