(Kamenko M. Marković) Pet godina od smrti velikog umetnika, Slobodan Sotirov –  MAJSTOR PORTRETA

Izvor: Niški portal | 31-Jan-2021 | 19:52

Slobodan Sotirov (Pirot,1926) najznačajniji je slikar bugarske nacionalne manjine u Jugoslaviji. U zlatnu istoriju slikarstva ušao je, pre svega, kao izvanredan  portretista. U svojoj slikarskoj karijeri, koja je dugo trajala, na dobrobit svih istinskih poklonika umetnosti, načinio je impresivan broj portreta, koristeći se različitim crtačkim i slikarskim tehnikama. 

Za ovog izuzetnog slikara, sve grane umetnosti, koje, zavisno od toga na koji način neko vrednuje koja je grana umetnosti ona prava umetnost, ono najuzvišenije; dakle za njega lično, nisu bile, odnosno, nisu ništa drugo do samo najsmernije služavke jednog jedinstvenog i superiornog dara koji može da ima stvaralac, odnosno – stvoritelj umetničkog dela.

Portreti rađeni uljanom tehnikom, najbrojniji su, i oni su rasuti po čitavoj Evropi. Najmanje su poznati njegovi portreti rađeni pastelom – najpoetičnijom slikarskom tehnikom. Jedan od njih  jeste i portret njegovog prijatelja i kolege po kičici, Bogdana Nikolova (1924–2008). Nastao je 1972. godine, kada je model imao 48 godina, dakle bio je u punoj životnoj snazi. Dve godine mlađi Sotirov, portretista, ostvario je jedno izuzetno delo.

Marija Sotirov

Tročetvrtinski portret je izvanredno konstruisan, a slikar je majstorski istakao sva bitna svojstva modela: lepo i negovano lice, jedru bradu, prćast nos, i naočare ispod kojih se jasno vide crne, tople oči, dok je kosa samo oskudno naznačena finim linijama. Raspevani potezi belom i braon kredom, sa oskudnim crvenim i zelenim  akcentima, i majstorski istaknuta senka otkrivaju, istovremeno, i stanje umetnikove duše.

Skromnost i uzdržljivost u pozi ukazuju na rad po živom modelu, ali umetničko stvaralaštvo ne sastoji se u doslednom reprodukovanju modela, onako kako se to radi u umetničkim školama ili na akademijama. Zbog toga je slikarima sasvim izlišno da model stoji neprekidno pred njihovim očima.

Čini mi se da je Slobodan Sotirov, dok je radio ovaj portret, imao pred očima ono Dučićevo ubeđenje da „stvari imaju onakav izgled kakav im naša duša dade”, da je slika jedno duševno stanje.
Sva ta obeležja poseduje portret umetnikovog prijatelja, ali i  “Portret  umetnikove majke“, možda njegovo najdirljivije portretsko delo, po iskazanoj toplini osećanja i jednostavnosti izraza. Delo je naslikano istom tehnikom, godinu dana kasnije.  
Izuzetna lepota Sotirovih najboljih pastela prvenstveno proističe iz dva činioca, senzibilne preciznosti linije i očaravajućih kolorističkih efekata koji su postignuti  upotrebom pet krejona: crnog, crvenog, belog, braon i zelenog. Te su osobine sjajno ovaploćene na „Portretu Bogdana Nikolova.“    

Žena u enterijeru

Imao sam sreću da  se  kao mlad  sprijateljim sa slavnim slikarom, i u ovom prijateljstvu, u kojem  uvažavanje  s moje strane i blagonaklonost s  njegove  nisu isključivali uzajamno poverenje i bliskost, imao sam dovoljno vremena da steknem najtačnije predstave ne samo o njegovom radu već i o najintimnijim osobinama njegove velike duše.

Trebalo bi napisati esej, ali ne ličan, nepotpun, prikladan prikaz, i nazvati ga Magija stvaralaštva Slobodana Sotirova. Još jednom pokušati da se otkrije čudo njegove slikarske moći, rano zrele. Zasebnu glavu posvetiti samo njegovim pastelima.    

Portret B. Nikolova, Sotirov

Umro je u Beogradu 12. juna 2015. godine, u 89 godini života. Sahranjen je na groblju  u Dimitrovgradu, u kome je proveo detinjstvo.
 

Komentari
0
Pošalji komentar
VyK J12
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: