Šta poneti na putovanje – 5 stvari koje su must, kako odabrati kofer, kako se spakovati

Izvor: www.riopricesaputovanja.com | 15-Feb-2020 | 11:41
Šta poneti na putovanje (Moja putna torba)

Jedan od večitih problema koji većina putnika ima je šta poneti na putovanje i kako sve staviti u 10 kg ručnog prtljaga koje vam inače low cost kompanije dozvoljavaju.

Često kada se pakujem izvadim 10 majica, 10 šorceva, 5 džempera, 5 dukseva…, a za džeparac spremim 100 evra.

Onda nakon par sati obično prepolovim garderobu a udvostručim budžet. Pare ipak nisu kabaste, jel tako?

Šta poneti na putovanje – 5 stvari koje su must

Pasoš i pare – Para nema, pare nisu problem. E pa sad. Na stranu sva priča o putovanjima po svetu besplatno, to je samo za one najekstremnije. Ja obično planiram 20-30 evra dnevno za budžet kad putujem negdje.

Pare uvek držim u nekom posebnom džepu sa rajsferšlusom, a obično nosim pola u kešu, a pola na Raiffeisen mastercard kartici, sa kojom bez problema mogu da plaćam u gotovo svakom mestu na planeti, a provizije za skidanje novca sa drugih bankomata u inostranstvu nisu velike. (Jako je bitno da znaš koliko novca će ti banka uzeti za podizanje novca u toj zemlji, kao i da li njena kartica tamo radi. Putujući, čuo sam mnogo priča o tome kako su ljudima naplaćivane brutalne provizije, da bi to tek saznali kad bi došli nazad kući.)

Pasoš držim uvek odmah uz sebe i nikad ga ne nosim po gradu dok sam na nekoj destinaciji, već ga obično ostavim u sobi gde boravim. Kod sebe uvek imam ličnu kartu samo. Znam da svi govore da mi lična ne znači puno tu negde u inostranstvu, ali mi još manje znači ako negde uspem da izgubim pasoš ili mi ga neko izdžepari.

Dobra kamera i punjač – Uvek se trudim da napravim dobre snimke sa putovanja, jer mi je to najbolji suvenir koji mogu dobiti. Uživam da nekada vraćam stare slika sa nekih putovanja. Neverovatno je kako samo gledanje slika budi neku sreću u čoveku.

Za kameru i telefon, imam jedan poseban džep u kojem nosim punjače.

Dobra muzika i knjiga (ne knjige) – Nikada ne idem na put bez ovo dvoje.

Osiguranje za put – ne mogu naglasiti koliko je osiguranje bitno na putovanjima. Sam sam to osjetio 2013. godine u Pargi, kad sam zaglavio na infuziji. Ljudi, osiguranje je sitan izdatak, a čuva glavu kao ništa. Ja svoje uzimam u Wiener osiguravajućoj kući.

Powerbank – Koliko puta mi je samo spasio život. Nerijetko mi se zna desiti da slušam muziku satima na telefonu, te mi se isprazni baterija. A na telefonu svi kontakti i brojevi koji mi trebaju da nađem hosta na Couchsurfingu.

Zato, powerbank i mirna glava.

Cena ovih stvari više nije kao nekada, a za 20-tak evra, možeš uzeti sasvim solidan da ti izdrži za putovanje.

 

Kako odabrati kofer za putovanje?

Kad birate kofer možda je bolje da uzmete onaj na točkiće ako imate, čisto da vam bude lakše gurati isti, jer se može desiti da dugo tražite vaš smještaj. Trudite se da na tom istom koferu uvijek imate nešto prepoznatljivo, nešto što će je odvajati od drugih na traci. Ja koristim ovog luggage tag, što mi je moj prijatelj Milan donio sa Kipra.

Iznenadili biste se koliko je nekada teško prepoznati svoj kofer u masi kofera koji budu izlazili sa trake.

Koferi živih boja pomažu.

Na leđima uvijek imam ranac u kojem čuvam one 4 stvari koje sam napisao gore. Njih uvijek želim imati što bliže sebi.

Ako letite sa niskotarifnim kompanijama, obratite pažnju na veličinu ranca koju možete da unesete u avionu, jer su te veličine često manje od onih na običnim letovima (obično 55cm x 40cm x 20cm). Mnogo puta ljudi neće provjeriti koje veličine su dozvoljene, a onda će biti prisljeni da plate pozamašno samo da unesu taj ranac u avion.

Savet

Uslikajte svoj kofer pre puta za ne daj bože. Ukoliko kojim slučajem kofer ne stigne na destinaciju, tražiće od vas da ga opišete. Jednostavno im pokažite fotku.

Ovako.

 
Kako se spakovati za put – šta nositi od garderobe?
O tome šta ponijeti na putovanje od garderobe, najviše zavisi od mjesta u koje ideš i od godišnjeg doba. Ipak nemoj pretjerivati i nositi hrpu stvari. Ako ne putuješ u neke Skandinavske zemlje ili negdje u Švicu, možeš si i na licu mjesta kupiti neku majicu, čarape ili nešto što zafali.
Ja obično nosim sledeće:
Donji veš i čarape – koliko dana sam na putu, toliko komada. Mada uvijek se trudim da sve perem svakih par dana.
Pantalone – dva komada, plus jedan obično nosim na sebi. Ako je leto, onda umanjim pantalone za jedno i ponesem nekoliko bermuda i šorceva.
Majice – 4-5 majica za šetnju po gradu i 2 košulje za noćne varijante.
Džemperi i duksevi – dva ili tri, ne više. Zavisi i od sezone.
Peškir –  jedan obično. Još jedan za plažu ako idem na more.
Jaknu – obično nosim sa sobom, da ne zauzima mjesto u torbi, osim ako nije ljeto. Tad ponesem neku laganiju varijantu čisto za svaki slučaj.
Patike – najčešće putujem u patikama. Nekako se u tome najudobnije osjećam. Ponesem još obično i jedan par cipela za izlaske i japanke ako je ljeto.
Šta od kozmetike poneti?
Ako se desi da putujem low cost kompanijom onda obično nosim vrlo vrlo, ali vrlo malo kozmetike i sve kupujem na odredištu, prosto iz razloga što ne smijem da unesem mnogo u avion.
Stvari koje nosim su obično „mini“ varijante, a tu spadaju mali dezadoransa (stick), mala pasta za zube i četkica… i to je to.
Ostale stvari poput šampona i pjene za brijanje kupujem tamo gdje otputujem, zato što ih avio kampanije obično ne dozvoljavaju za ponijeti.
Na ovom linku se nalaze sve informacije o tome šta smete uneti u avion.
Ako putujem nekim Turskihem. Qatarom ili slično onda klasika: Šampon, dezadorans, bic za brijanje, četkica za zube i kaladont…osnovne stvari.
 
Hrana na putovanju
Šta poneti od hrane na put? Naravno, sve opet zavisi o tome gde putjete, ali kod mene to obično izgleda ovako.
Nekoliko sendviča – ništa sa šunkom, sirom i slično da je kvarljivo. Ja obično pravi neki humus ili kikiriki puter, jer se ne kvari na vrućini
Plazma – Nije reklama za Plazmu, već istinska ljubav prema ovom proizvodu.
Grickalice – kikiriki najčešće.
Voda – bar jedna flaša da se nađe.
Šta ponijeti na more?
Na more obično ide manje stvari. Ja obično nosim sljedeće:
Peškiri za plažu – 2 komada
Kreme za sunčanje – isto toliko
Knjige za čitanje – najčešće jedna
Tablete – neke osnovne za ne daj Bože. U zadnje vrijeme nosim i kesicu elektrolita za oporavak organizma, poučen šta se desilo u Grčkoj.
Japanke – za po plaži i jedne za sobu.
Lijekovi na putovanju? Neka se nađu
Obavezno ponesem neke tablete za bolove, tipa običan Paracetamol ili Tylol hot. Flasteri su isto obavezni, jer ako idete na more može se desiti da se posiječete ili nagazite na nešto, a ne zauzimaju mnogo mjesta.
Šta još staviti u torbu?
Mali kišobran – da se nađe.
Rokovnik i olovka – u posljednje vrijeme praktikujem da zapisujem sve zanimljive stvari koje mi se dešavaju na putovanju, jer sam shvatio da nakon što prođe neko vrijeme, često zaboravim detalje i sitnice. Stoga, rokovnik obavezno, a toliko puta će vam zatrebati da zapišete neku informaciju koju ćete dobiti.
Vlažne maramice – jedan paket
 
Sa sobom čuvaj kopiju pasoša na posebnom mestu. Pored toga, napravi listu svih kontakata koji će ti trebati na putovanju i sačuvaj ih na sigurnom mestu. Tu zapiši i adresu na kojoj ćeš biti isto.
I to je to.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
FQy ITf
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: