MRTVE RIBE PLUTAJU REKOM, SIMPO ŠIK OBUSTAVIO RAD

Izvor: Niški portal | 27-Aug-2019 | 09:39

Pogon fabrike Simpo ŠIK u Kuršumliju prestao je sa radom pošto se čulo za katastrofalan pomor riba, saznaje Niški portal.

Pojedini radnici pogona fabrike Simpo ŠIK koji posluje u Kuršumliji tvrde da su nakon vesti o katastrofalnom pomoru ribe u reci Toplici obavešteni da ne rade najverovatnije kako kažu do kraja ove nedelje.

Nije poznato iz kog razloga je rukovodstvo donelo ovakvu odluku.

Podsetimo, nizvodno od Kuršumlije, u dužini od petnaestak kilometara ka Prokuplju, u reci Toplici, došlo je do masovnog pomora ribe.

Reka je crne boje, mrtve ribe se mogu videti kako plutaju po površini, a širi se i jak neprijatan miris. Po nalogu Tužilaštva vodu iz Toplice uzorkovao Institut za javno zdravlje iz Niša i da se čekaju rezultati. 

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je 2011.godine prijave za pokretanje privrednog prestupa protiv preduzeća „Simpo - ŠIK" i „Frigo nais" iz Kuršumlije zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku što je izazvalo tada zagađenje reke Toplice.

Kako su tada govorili nadležni u inspekcijskim službama, ovim preduzećima naložena je zabrana ispuštanja otpadnih voda dok se ne svedu u propisane vrednosti jer oba preduzeća poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

Niši Portal 
Foto: Pixabay
Komentari
0
Pošalji komentar
cco oXU
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: