Planinari osvojili najviši vrh Afrike, među njima i troje Nišlija

Izvor: Niški portal | 26-Oct-2022 | 07:41
Zastava grada Niša zavijorila se 22.oktobra 2022.godine na vrhu Uhuru (5895 m), najvišem na planini Kilimandžaro, ali i u Tanzaniji i Africi.
 
Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman bili su deo velike ekspedicije, od 11 učesnika i svi su savladali sve izazove Kilimandžara. U ekspediciji su bili još i Kasim Hamzagić, Mirza Ramović, Goran Stojilković iz Leskovca kao i Danijel Milovanović i Jovan Bogojević, Predrag Lučić  i Zoran Pavlović Paća iz Predejana.
 
Uspon je izveden Marangu trasom. Sve je počelo na Marangu kapiji, na oko 1800 metara nadmorske visine. U prvoj etapi, ekipa je prešla 8 kilometara kroz džunglu i došla do Mandara koliba na 2700 m. Sledeća etapa od 12 kilometara vodila je do Horombo koliba na oko 3700 metara nadmorske visine, kroz ređu šumu i pustinju. Odavde je izveden aklimatizacioni uspon do Zebrinih stena na 4200 metara nadmorske visine,  i povratak na Horombo.
 

Od Horomba, ekipa se uputila do Kibo koliba na oko 4700 metara nadmorske visine, preko planinske pustinje, u dužini od 9 km.

Kibo je bio polazište za uspon na Uhuru vrh.

Završni uspon počeo je pre ponoći između petka i subote.
Bilo je hladno i vetrovito. Izuzetno je bila naporna i strma deonica do Gilmanove tačke na 5670 m. Savladana je za čak 6 sati, iako je duga tek 4 km.

Do vrha Uhuru preostalo je još 2 km, ali ovde je vazduh bio razređen i ekipa se otežano kretala.

Konačno, posle 8 i po sati teškog uspona, dostignut je krov Afrike.

                         

Uspon na najviši vrh Afrike obeležio je i pomalo neobičan događaj za pamćenje. Zaprošena je Jovana Bogojević, reprezentativka Srbije u rukometu, a na krovu Afrike na kolenima se pred njom našao Danijela Milovanović. Jovana se ranije već penjala na vrhove iz programa „Seven Summits“, na Elbrus i Mon Blan, Danijel prvi put na „Seven Summits“.

Planinari iz Srbije među kojima se nalaze i planinari sa juga Srbije krenuli su na ekspediciju „Kilimandžaro 2022“ koja je započeta 16. oktobra.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
6qu BnI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: