Tonić: Hoćemo mlade da vratimo na selo i da nam se rađaju deca

Izvor: Niški portal | 02-Apr-2021 | 00:35
Na današnjoj sednici Skupštine Prokuplja doneta je Odluka o obrazovanju Lokalnog saveta za populacionu i demografsku politiku za teritoriju tog mesta.

Kako je kazao zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić, formiranje Saveta inicirao je ministar za populacionu i demografsku politiku Ratko Dmitrović tokom nedavne posete Prokuplju.

Dmitrović je tada naveo da se Vlada mora ozbiljno pozabaviti višedecenijskim negativnim priraštajem u prokupačkom i topličkom kraju.

"U tom cilju treba doneti predloge i uputiti ih Vladi Srbije na razmatranje kako bi na najbolji način pomogli u podsticanju radjanja dece i vraćanja na selo mladih ljudi", kazao je zamenik gradonačelnika Prokuplja.

Kako je kazao, Grad Prokuplje ima fond podsticajnih sredstava kojima utiče na natalitet, pa se 250.000 dinara godišnje izdvaja za ventelesnu oplodnju, a rođenje prvog, drugog i trećeg deteta jednokratno finanasira sa 25, 20 i 15.000 dinara.

Tonić je rekao da je negativan priraštaj u prokupačkom kraju posledica i iseljavanja stanovništva iz sela u gradove, pa su sela u prokupačkom kraju već potpuno prazna.

On je dodao da je potrebno ozbiljno ulaganje države kako bi se demografska slika u prokupačkom kraju poravila.

Tonić je zaključio da je u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu i ministrom Milanom Krkobabićem u prokupačkom kraju napravljen plan realizacije programa putem koga će mladim bračnim parovima biti omogućena kupovina kuća i domaćinstava na selu uz veliku subvenciju države.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
86j Tjz
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: