Tiodorović: Nije pitanje za mene da li je bilo zataškavanja podataka o broju umrlih

Izvor: Niški portal | 25-Jun-2020 | 09:09

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović ističe da nema saznanja da li je bilo zataškavanja podataka o broju umrlih ali i da to nije pitanje za njega, već za one koji formiraju covid bazu, pri čemu najveći broj ljudi iz stručnog tima ne učestvuje u tome.

On objašnjava da se svi podaci iz zdravstvenih centara o broju obolelih, pozitivnih i umrlih centralizuju u Institutu za javno zdravlje „Batut", kao i da je prava adresa za ovakvo pitanje Ministarstvo zdravlja. 

Sud o tome od čega je neko preminuo, kako ističe, može kompetentno da da samo kliničar koji je lečio određenog bolesnika i potpisao njegovu otpusnu listu ili, u slučaju smrtnog ishoda, smrtovnicu.

Istovremeno, prema rečima Tiodorovića, nijedna analiza nije dobra kad se radi u toku same epidemije jer nije sveobuhvatna i tek može biti verodostojna kad se sprovodi pošto se sve završi. Zato očekuje da će se tek za nekoliko meseci imati prava slika o čitavoj epidemiji.

Recimo, ima slučajeva kad se samo sumnja da je neko preminuo od covida-19, pa su tako Kinezi posle revizije imali duplo više smrtnih slučajeva, kaže Tiodorović uz zaključak da se podaci različitih zemalja mogu porediti samo ako se primenjuju isti kriterijumi.

– Želeo bih da sve što radimo, radimo stručno, poštujući i novinare, i one koji rade na tome, da se poštuju principi struke. U svakom slučaju sam protiv bilo kakvog sakrivanja podataka a za verodostojno prikazivanje onog sa čime raspolažete – decidan je Tiodorović.

 

Foto:Tanjug

Komentari
0
Pošalji komentar
pxq Ww4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: