Tiodorović: Potencijalna žarišta korone su svuda, imamo stabilniju situaciju 

Izvor: Niški portal | 14-Aug-2020 | 09:00

"Potencijalna žarišta korona virusa su svuda, na teritoriji cele države", rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je istakao "da imamo stabilniju situaciju i lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda". Izuzetak su, međutim, Bujanovac i Preševo.

Kako je rekao, deo stanovništva se leči kod kuće i kod privatnih lekara, odlazi u zdravstveni sistem na KiM, a tek kad imaju najtežu kliničku sliku dolaze u Vranje i u Niš. Tiodorović napominje da je to vrlo ozbiljno jer su posledice povećan broj umrlih što se moglo izbeći da su se ljudi ranije javljali zdravstvenom sistemu Srbije.

Rekao je i da se mnogi građani nalaze na turističkim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom.

Ističe i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

 

Na pitanje da li će se uvoditi obavezan PCR test za strance i građane koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je rekao da mora da se razmilja o tome u kom su ambijentu bili naši građani na letovanjima.

- Sve mora da se dogovori i odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti. Pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke. Odluka će biti doneta vrlo brzo - rekao je Tiodorović, za RTS.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, rekao je "da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale".

Komentari
0
Pošalji komentar
4QN 4qa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: