Danas počela vakcinacija, da li ćete se vakcinisati?

Izvor: Niški portal | 14-Oct-2019 | 10:06

Dom zdravlja u Nišu počeo je danas vakcinaciju protiv gripa, dok će u svim domovima zdravlja na područiju Topličkog okruga vakcinacija početi do kraja ovog meseca.

Nišlije će moći da se vakcinišu u centralnom objektu Doma zdravlja Niš radnim danima od 10 do 19 časova, dok vakcinacija u seoskim zdravstvenim stanicama biti organizovana po ustaljenom rasporedu rada. U centralnom objektu Doma zdravlja vakcinacija će biti moguća i vikendom.

Prema rečima nadležnih u niškom Domu zdravlja, građani će moći da prime vakcinu isključivo u ambulanti gde imaju otvoren zdravstveni karton i samo uz nalog svog izabranog lekara.

Niški Dom zdravlja prošle godine je dobio 6.000 vakcina protiv gripa, a ove jeseni će ta količina biti veća pošto su sada zdravstveni radnici obavezni da se vakcinišu.

Krajem oktobra, počeće vakcinacija protiv gripa, najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja i u Prokuplju i Kuršumliji, Blacu i Žitorađi.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da će, nakon dugоgodišnje primеnе sеzоnsке trоvаlеntnе vакcinе prоtiv gripа, ove godine građanima biti dostupne četvorovalentne vakcine.

-Imајući u vidu znаčајnо učеšćе tipа B virusа gripа u оbоlеvаnju pоpulаciје nа glоbаlnоm nivоu (20-30 odsto), u sаstаv vакcinе pоrеd dvа tipа А virusа gripа su uvršćеnа i dvа tipа B virusа, navedeno je na zvaničnom sajtu te ustanove.

 Čеtvоrоvаlеntnа vакcinа protiv gripa pоrеd tipа АH1N1 virusа gripа, sаdrži tipоvе АH3N2 i dvа tipа B virusа gripа.

Kako naglašavaju lekari, vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi, ali prioritet imaju stariji od 65 godina, hronični plućni i srčani bolesnici, kao i svi oni kojima bi grip zbog komplikacija i primarne bolesti ugrozio život.

Prema rečima lekara, određene osobe imaju veći rizik za nastanak komplikacija izazvanih gripom, koje mogu da imaju i smrtni ishod.

Rizične grupe su osobe sa respiratornim oboljenjima, kardiovaskularnim, bubrežnom disfunkcijom, metaboličkim oboljenjima i drugim, a pod većim rizikom su i gojazne osobe  i trudnice.

 

-Treba zaštiti decu, naročito koja imaju bronhijalnu astmu i onu stariju od šest meseci do pet godina, jer mališani kada se zaraze, duže nose virus nego odrasli, čak i do dve nedelje, pa je veća mogućnost daljeg širenja infekcije, ističu u prokupačkom Domu zdravlja.

Komentari
0
Pošalji komentar
XTJ Jtk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: