Privrednici od danas mogu da se prijave za program pomoći

Izvor: Niški portal, PKS | 13-Apr-2020 | 15:04
Pravni okvir i odluke za sprovođenje ekonomskih mera radi ublažavanja negativnih efekata pandemije COVID 19, od velikog su značaja za privredu, jer će već od ponedeljka, od danas, omogućiti preduzećima da koriste ovu pomoć i podršku, prevaziđu krizu i krenu u dalji razvoj, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i ministar finansija Siniša Mali.
 
 
 
 
Privrednici od danas mogu da se prijave za Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom, vredan 608,3 milijarde dinara.

Marko Čadež je naveo i da je u 1.038 kompanija delimično obustavljen rad ili su firme smanjile intenzitet rada, odnosno da je 30 odsto njih u potpunosti obustavilo rad. Te firme okvirno zapošljavaju  111. 928 radnika.

Vlada Srbije usvojila je u petak tri uredbe kojima se reguliše korišćenje Programa ekonomskih mera.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da, prema usvojenim uredbama, svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste ove pogodnosti pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto. Ministar je podsetio da je vrednost paketa podrške ukupno 608,3 milijarde dinara.

Da bi privrednici ostvarili pomoć države potrebno da urade dve stvari - da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.

Detaljnije na sajtu Privredne komore Srbije: https://pks.rs/

LINK PKS: 

Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije covid - 19 izazvane virusom SARS-COV-2
Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19

Komentari
0
Pošalji komentar
Pp3 uVm
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: