Uvodi se centralni sistem za obradu zarada u javnom sektoru

Izvor: Niški portal | 25-Feb-2021 | 08:46

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da će ubuduće kroz Centralni informacioni sistem za obračun zarada u javnom sektoru kontrolisati obračun plata za više od 500.000 zaposlenih u okviru 10.500 korisnika javnih sredstava.

Kako se navodi, na ovaj način će država po prvi put na jednom mestu imati tačnu evidenciju svih zarada i zaposlenih u javnom sektoru.
 
Dodaje se da je ovaj sistem, osim za sprovođenje neophodne kontrole, značajan i za sprovođenje planirane reforme plata, što je deo dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).


 
Pomenuti informacioni sistem omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate, a doneće i uštede svakom pojedinačnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni neće imati trošak obračuna zarade i trošak nabavke i održavanja softvera, jer će za njih to raditi Ministarstvo finansija.
 
To znači, navodi se u saopštenju, da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.
 
Dodaje se da su u okviru projekta predviđene i obuke zaposlenih za korišćenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno-popravnim ustanovama.
 
"Ovaj informacioni sistem funkcioniše u skladu sa svetskim standardima dobre prakse, a napravljen je na platformi koja je lider na tržištu u automatizaciji finansijskog poslovanja", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Komentari
0
Pošalji komentar
KLP DQw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: