Od casual do chic stajlinga: Neizostavni komadi odeće koje morate da posedujete ove sezone

Izvor: Niški portal | 24-Aug-2020 | 09:46
Casual stil je postao toliko mejnstrim da više nikako ne možemo da ga jednačimo isključivo sa odećom koju nosimo po kući ili do prodavnice. Sa rastućom popularnošću udobnosti u modi, casual stil infiltrirao se u gotovo sve stilove, od poslovnog pod kovanicom business casual, do vrlo elegantnog i trendi casual chic izgleda. Upoznavanjem tkanina, boja i printova lako možemo i sami postati pravi masteri modnih kombinacija. Tajna pretvaranja casual stila u chic izgled je u adekvatnom stilizovanju svakog odevnog komada i “dress up” i “dress down” tehnikama o kojima će biti reči u tekstu. Saznajte kako da se lako prebacite sa ležernog na jako trendi i elegantan izgled, bez da temeljno menjate komade u svom garderoberu.

Sport Chic

Sportski šik pravi je primer zaokreta mode ka udobnosti. Uvidevši rastuću potrebu za sportskom odećom u privatnom i poslovnom životu svojih kupaca, sportski brendovi odeće i obuće prestali su da proizvode komade isključivo za trening i preorijentisali se na to da u njihov dizajn unesu raznolikost i boje i da angažuju vrhunske dizajnere koji sportske komade čine nosivim i na modnim pistama.

Business Casual

Poslovni dres kodovi iz godine u godinu postaju sve blaži, i mnogi na posao odlaze u trenerkama, dok oni koji rade od kuće često rade u pidžamama. Ipak, poslovni stil je važan za ostavljanje utiska i treba ga negovati, ali ujedno i ići u korak sa vremenom pa obezbediti sebi i nešto udobnosti. Simbioza ova dva stvorena je u stilu koji se zove business casual, koji jednostavne i sportske komade poput patika čini prihvatljivim delom poslovnog garderobera, dokle god ih kombinujemo sa odećom primerenom poslovnoj atmosferi. Kod business casuala važno je vrednovati udobnost ali i pridržavati se dobrih starih pravila ukusa, te ne biti previše razgolićen i nositi svedene boje odeće.

Dress down ili kako biti chic u udobnoj odeći

Dress down princip odevanja podrazumeva mogućnost da jako elegantne komade, poput male crne haljine, svilene košulje ili komade sa čipkom, umesto u večernjim toaletama, ponesemo i tokom dana. Ovo se postiže dodavanjem nekog jednostavnog i casual detalja u odevnu kombinaciju. Ako na primer preko elegantne haljine prebacimo teksas ili kožnu jaknu, dobijamo potpuni zaokret u odevnoj kombinaciji i svoju omiljenu haljinu možemo poneti i u šetnju sa drugaricom. Slično je i sa muškim autfitima, pa elegantnu košulju možemo ukombinovati sa džinsom i postići ležerniji izgled. Trend ove sezone su duksevi sa printom, koje možemo kombinovati i sa jednostavnim poslovnim pantalonama ili elegantnom suknjom kako bismo ova dva komada učinili interesantnim i nosivim u svakodnevnim situacijama.

Dress Up ili kako jednostavne komade učiniti elegantnima

Dress up princip suprotan je od dress down-a i on koristi elegantne komade odeće ili aksesoare da nešto jednostavno učini elegantnim. Na primer, obične crne helanke mogu biti nosive i u nekim formalnijim situacijama ako na njih obučemo elegantan predimenzionirani ili dugački sako koji prekriva zadnjicu. Ako na džins i belu majicu ponesemo efektan komad nakita ili dizajnersku torbu automatski ćemo delovati sređenije i ovu kombinaciju možemo nositi i u noćni izlazak. Aksesoari poput sata, marame i ešarpe daju sličan chic element odevnim kombinacijama, a ono što bez svake sumnje može učiniti da u ležernoj garderobi izgledate neverovatno chic su i neizostavne salonke, posebno u nekoj upadljivoj boji, poput crvene.

Paralelno sa promenama u modnoj industriji i zaokretu ka većoj udobnosti, te okretanju vrhunskih modnih dizajnera uličnom stilu i osluškivanju trendova influensera sa društvenih mreža, menjaju se i druge sfere života, pa i industrija lepote, koja sada neguje prirodnost i lep izgled bez šminke. Živimo u vremenu kada je moderno odeću prilagođavati sebi, umesto sebe odeći, i sve što je potrebno je naučiti kako da ukrotimo svaki svoj odevni komad adekvatnim trendi, ležernim i udobnim kombinacijama.

Autor: Ljiljana Bugarin

Komentari
0
Pošalji komentar
5RY XRf
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: