Odluka je pala: Gimnazija „Svetozar Marković“ institucija godine

Izvor: Niški portal | 08-Nov-2019 | 09:39

Tri specijalna priznanja za mlade i inspirativne ličnosti

Ana Kitić, jedna od najboljih studentkinja na Mašinskom fakultetu, Jelena Tomašević, učenica Beogradske Gimnazije, koja je ovog leta odsekla svoju kosu i donirala je devojkama koje boluju od raka dojke i Nikola Kostić, učenik osmog razreda OŠ „Učitelj Tasa“ u Nišu, dečak koji stvara čuda u programskim jezicima

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ – mladima od srca donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine dobije Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša, njima se nagrada dodeljuje „za izvanredne rezultate na polju razvoja i promocije nauke i obrazovanja“. Komisija je donela odluku da dodeli i tri specijalna priznanja i to: Ani Kitić, studentkinji doktorskih studija na Mašinskom fakultetu u Nišu, Nikoli Kostiću, učeniku osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ i Jeleni Tomašević, učenici Gimnazije „Kreativno pero“. To je u Gradskoj kući saopštio Jovan Milić, idejni tvorac Nagrade i student master studija Mašinskog fakulteta.

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu osnovana je 1. septembra 1954. godine. Svoju delatnost je najpre obavljala u objektu u kome se nalaze dve niške Gimnazije u Voždovoj ulici. Međutim, već 1966. godine se seli u prostorije doma učenika srednjih škola. Učenici i profesori ove škole svake godine organizuju festival nauke „Nauk nije bauk“, zahvaljujući kome je Grad Niš postao nadaleko poznat i zahvaljujući kome veliki broj ljudi poseti Niš. Opšte je poznato da učenici ove škole postižu izvanredne rezultate na brojnim takmičenjima, poput onih iz fizike, informatike, filozofije i sl, a u obrazloženju se posebno ističe pozitivna energija profesora ove škole, koji i sami učestvuju u brojnim projektima.

Komisija je donela odluku da dodeli i tri specijalna priznanja. Ana Kitić, je trenutno na doktorskim studijama na Mašinskom fakultetu. Drži vežbe studentima mlađih godina studija, a godinama je proglašavana za najboljeg studenta u generaciji, bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta. Nikola Kostić, učenik je osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ u Nišu i predstavlja primer pravog kreativnog dečaka pred kojim je budućnost. Godinama je snimao različite klipove na internetu, postao je poznat po brzini sklapanja Rubikove kocke, a trenutno se bavi programiranjem. Poseban doprinos njegovom razvoju u sferi IT industrije dao je i Hari Roberts, google developer, koga je upoznao na konferenciji ITKonekt, održanoj u aprilu ove godine u Nišu. Treće specijalno priznanje dodeliće se Jeleni Tomašević, učenici Gimnazije „Kreativno pero“ u Beogradu. Njena odluka da ovog leta odseče svoju kosu i donira je onima kojima je potrebna, je gest koji pokazuje njenu unutrašnju zrelost. Posebno ističemo da je Jelena vođa protesta „Fridays for future“ u Beogradu, a pored toga je predstavljala Srbiju na olimpijadi iz robotike.

Njima će priznanja biti uručena na Ceremoniji uručenja Nagrada „Svetislav Milić“ u petak, 15. novembra u 12h na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Podsetimo, objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić“ u ovim kategorijama, zvanično je završena nedelja objavljivanja dobitnika za ovu godinu. Organizatori pozivaju sve nominovane i neke nove klince da se već 2020. godine prijave za ovo priznanje, a da do tada vredno rade na ličnom usavršavanju.

Ove godine, nagrada u oblasti ličnost godine neće biti dodeljena, ali će biti uručena specijalna priznanja.

Gospodin Jovan Milić objavljuje ime dobitnika (VIDEO):

https://youtu.be/NHl_8kt6NB8 

Komentari
0
Pošalji komentar
vAP upQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: