(VIDEO) Jasmina Barać Perović - put od školske do skupštinske klupe

Izvor: Niški portal | 14-Oct-2020 | 21:55
ŽIVOT JE BORBA…
 
Dama, supruga, majka, pravnica, predsednica Udruženja “Iz kruga”, humanitarni radnik, članica Saveta za zdravstvo grada Niša, odbornica u Skupštini grada i večiti borac za prava osoba sa invaliditetom – Jasmina Barać Perović.
 
         
Dane provedene u osnovnoj, srednjoj školi, na fakultetu, nikada neće zaboraviti, ali ne zbog školskih obaveza, učenja, teškog savladavanja gradiva već zbog svakodnevne noćne more kako doći do škole i kako se vratiti do kuće. Uvek je bila svesna da je obrazovanje jako važno za svakog, a posebno za osobu sa invaliditetom. Zato je bila i uporna, zato je i uspela i zato se tada zavetovala da će jedna od njenih životnih misija upravo biti borba za bolje uslove OSI u školama i na fakultetima.
         
- Smatram da je za svakog čoveka i njegovu budućnost, obrazovanje najbitnije, a kada je reč o OSI to je definitivno najvažniji segment života. Na birou visokoobrazovanih ima manje od 1 odsto, što jasno govori da je završen fakultet najbolji način da se dođe do posla. Logično je da imate veće mogućnosti da dođete do posla, imaćete i veće mogućnosti da stvarate porodicu i koliko toliko pristojniji život, kaže Jasnima Barać Perović.
         
Kada je ona završavala Pravni fakultet u Nišu bila je jedini student sa hendikepom, pored nje u Nišu još samo jedan student u kolicima na Filozofskom fakultetu. Danas je situacija potpuno drugačija. Ne samo da je više studenata, nego su oni i organizovani u Udruženje studenata sa hendikepom.
         
- Danas imamo 50 studenata OSI na niškim fakultetima, što jasno govori da smo uspeli da osnažimo mlade ljude da se obrazuju, a kasnije i mnogo intenzivnije tragaju za poslom. Ti mladi, uspešni ljudi, i kada dođu do posla, i dalje  ostaju u udruženju i svoja pozitivna iskustva prenose na generacije koje dolaze. Ponosim se svih tim ljudima i jako im je drago da sam im pomogla da shvate da je obrazovanje jako bitno – kaže Jasnima Barać Perović.
         
Danas je situacija na niškom Univerzitetu daleko povoljnija. Najveći broj fakulteta je fizički i arhitektonski pristupačniji OSI, a tu su mladim ljudima na raspolaganju brojni servisi grada i republike. Nekada je bilo sve potpuno drugačije i samo oni najuporniji i oni sa čeličnom voljom uspevali su da stignu do cilja. Jedna od njih je i Jasmina.
 
-U to vreme, pre 20 godina otac mi je radio u Mongoliji, tako da je kompletan teret pao na mog mlađeg brata. On je morao svakodnevno da me vodi, unosi, iznosi iz autobusa. Nije bilo niskopodnih autobusa, nije bilo ni specijalni kombi vozila, nije bilo ni pesonalnih asistena… Brat je deo života posvetio meni, a fakultet je upisao tek kada sam ja završila srednju školu i studije. Možete li da shvatite koje je to bilo odricanje, kakava je to porodica – kaže Jasmina.
 
Posao je bila posebna priča, ni malo lako, ni malo jednostavno, sve može, a ustavari ništa ne može, samo su obećanja bila konstanta… Splet čudnih životnih okolnosti bio je presudan da Jasmina dođe do posla.
 
- Nisam propuštala seminare, konferencije. Svuda sam išla gde su me zvali. Na savakom mestu se borila za prava osoba sa invaliditetom i uvek na argumentovan način. Jednom prilikom zaprazila me je direktorka Zdravstvenog fonda Svetlana Vukajlović i ponudila mi je posao u Beogradu. Kada sam joj rekla da ne mogu da napušam Niš, rekla mi je “pa radićeš u Nišu”… I tako sam došla do posla – kaže Jasmina.
 
A danas se nekadašnji  studenti, a sada diplomirani pravnici, matematičari, psiholozi ponovo sastaju. Naravno, pojačani su svojim prijateljima studentima i članovima udruženja na psihološkim radionicama. To je praksa od koje se ne odustaje ni u vreme korone.    
         
- Srećna sam zbog ovih druženja. Dođemo, vidimo se, podelimo lepe reči, nasmejemo se i jedva čekamo da se ponovo vidimo na našem druženju – kaže Jasmina Barać Perović.
         
Jasmina Barać Perović je odbornica u novom sazivu Skupštine grada Niša. U njoj hiljade ljudi, osobe sa invaliditetom, iz Niša vide šansu za još brže promene na bolje. Ona je nada za mnoge.
 
- Nema vremena za čekanje. Moramo mnogo da radimo I još brže neke stvari menjamo. Za početak, da gradsku upravu prilagodimo osobama sa invaliditetom. Naravno ne mogu sama, ali optimista sam. Mi OSI sada imamo podršku odborničke većine. Reforme su u toku i ne smemo stati. Ako smo već videli da mnogo toga možemo da uradimo, zašto bi sada stali. Jedno je sigurno, glas OSI će se čuti – poručuje Jasmina Barać Perović, prva odbornica sa invaliditetom u SG Niša.
         
Šta Jasmina vidi kao svoj prvi zadatak u Skupštini grada Niša, kako izgledaju njihove Psihološke radionice, odnosno druženja, kako vidi budućnost, pogldajte u emisiji “Život je borba…”
 
 
 
         
 
Komentari
0
Pošalji komentar
LRB HhJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: