Zašto je važno da zaštitite svoj telefon?

Izvor: Niški portal | 04-Jan-2021 | 15:51
Kada je reč o zaštiti telefona, ona ima dvostruko značenje - softversku i hardversku zaštitu. Hardverska zaštita odnosi se na fizička oštećenja telefona, dok se pod softverskom najčešće podrazumeva uglavnom zaštita podataka, ali i uopšte funkcija telefona, koje mogu biti narušene prisustvom virusa.
 
Ni jedna ni druga vrsta sigurnosti vašeg telefona nije zanemarljivog značaja, naprotiv. Nikome ne treba telefon koji je spolja očuvan, a koji ne možete da pokrenete. Nije mnogo bolja pozicija imati uređaj sa brojnim spoljnjim oštećenjima, koji još uvek možete da uključite.
 
Zato je neophodno da se još na početku, kada telefon pređe u vaše vlasništvo, postarate da ga obezbedite barem od padova, ogrebotina i sličnih scenarija u kojima najčešće nastaju oštećenja. U nastavku teksta saznajte kojim vidovima zaštite možete pribeći i koji su njihovi benefiti.
 
 
 
Hardverska zaštita - put do očuvane spoljašnjosti vašeg telefona
 
Verovatno se niko ne oduševi kada vidi (novu) ogrebotinu na svom telefonu. Razloga je više - narušavaju estetiku telefona, a neke mogu da utiču čak i na vidljivost i jasnoću ekrana, što može da bude prilično frustrirajuće za vlasnika takvog telefona.
Pored ogrebotina, telefon može podleći i neuporedivo gorim oštećenjima, usled padova ili udaraca, koji se, ma koliko svi vodili računa o svom telefonu, ipak dešavaju, a čije negativne posledice može sprečiti povoljna i kvalitetna oprema za mobilne telefone.
O tome koliko je veliki izdatak zamena čitavog ekrana, koji se najčešće ošteti prilikom većih havarija, naročito kod telefona najnovije generacije, da i ne govorimo. Troškovi su ponekad toliko veliki da se zamena ekrana gotovo i ne isplati, nego komotno možete pazariti novi telefon za isti novac.
 
Kako možete zaštiti ekran od spoljašnjih oštećenja?
 
Osnovni vidovi zaštite ekrana jesu stakla i folije. Oni ne izgledaju isto, pa prema tome ne pružaju ni istu vrstu zaštite. Staklo je deblje, materijal od kog se pravi postavljen je u više slojeva, tako da je bezbednost uređaja veća nego kada je obložen folijom.
Folija je tanja, stoga je pogodna uglavnom za manja oštećenja, ali od padova i udaraca ne može zaštiti telefon. Kada imate staklo na telefonu, može se dogoditi da ono usled siline udarca ono pukne, ali ekran uglavnom ostaje nepromenjen.
Folija pruža elegantniji vid zaštite, manje se primećuje, te je pogodna za sve koji ne žele lako uočljivu zaštita na telefonu, ali ako želite da osećaj pod prstima više podseća na onaj kada dodirujete telefon bez zaštite, bolja opcija je staklo.
 
Kako da sačuvate poleđinu telefona od padova i grebanja?
 
Zadnja strana telefona takođe se može polomiti ili pretrpeti neka druga oštećenja. To se može sprečiti upotrebom maski ili futrola, koje se prave od gume (silikona) i koje telefon mogu sačuvati prilikom veoma ozbiljnih havarija.
Pored toga što služe kao odlična zaštita zadnoj strani uređaja, oblažu i bočne strane, tako da i one ostaju bezbedne. Nema sumnje da ovim vidom zaštite i štitimo i sebe od  brojnih stresova kroz koje prolazimo kada vidimo da naš telefon pada, a već je kasno da reagujemo.
Maske i futrole mogu imati najrazličitije dezene, što je odličan način da pobedite dosadu, sa kojom se svi suočavaju nakon nekog vremena druženja sa svojim telefonom. Za neveliki novac možete osvežiti izgled telefona, koji će vam ponovo postati zanimljiv.
Softverska zaštita - obezbedite sigurnost svojih podataka i funkcija telefona
Ako se niste i sami suočili sa krađom ličnih podataka, sigurno ste imali prilike da čujete tako nešto. Međutim, loše stvari ne dešavaju se samo drugima, i, ako nismo dovoljno oprezni, samo je pitanje trenutka kada će tako nešto postati i deo našeg iskustva.
 
Zaključavanje telefona je dobra preventiva
 
Postoji nekoliko načina da onemogućite drugima pristup sadržaju svog telefona, a to su zaključavanje pomoću PIN koda, lozinke ili šablona, a sve su uobičajeniji i otisak prsta ili prepoznavanje lica.
Poslednje dve opcije zaštite imaju skoro svi modeli novije generacije, ali prve tri imaju doslovno svi uređaji. Zato nema razloga da oklevate sa podešavanjem neke od ponuđenih varijanti zaključavanja telefona, u suprotnom, mogli biste zažaliti što to niste uradili.
Čak i u slučajevima kada ostanete bez telefona, niko neće moći da pristupi podacima, jer je osnovni preduslov za to da otključa telefon. Ako ne uspe u tome, jedini način upotrebe telefona moguć je kada se telefon vrati na fabrička podešavanja, kada se svi postojeći podaci brišu, čime ćete sprečiti da oni postanu tuđe vlasništvo.
 
 
Predupredite pojavu virusa u svom telefonu
 
To znači da ne zanemarujete obaveštenja u vezi sa bezbednošću sajta koji želite da posetite, u slučaju da se tako nešto pojavi. Ti sajtovi su nebezbedni, što znači da sa njih vrebaju virusi kojima je zajedničko jedno, a to je da remete normalan rad telefona.
Kako biste se zaštitili od virusa, potrebno je da na telefonu imate instaliran antivirus program. Iako ima mnogo onih čije usluge morate da platite kako bi vam postale dostupne, mnogi su potpuno besplatni i takođe efikasni u borbi sa virusima, pa nije neophodno da za takve usluge izdvajate novac.
Ono čime takođe možete sprečiti pojavu virusa u telefonu jesu blokatori reklama, koji se takođe mogu besplatno instalirati, a namenjeni su sprečavanju reklama, pop-upova, banera i sličnih sadržaja, koji, pored toga što su iritirajući za većinu korisnika, mogu ugroziti rad telefona.
 
Wireless zaštita je takođe važna 
 
Kada ne koristite wireless konekciju, isključite je. Pored toga što ćete produžiti trajanje baterije, onemogućićete da neko bez vašeg znanja i dozvole koristi podatke sa vašeg telefona.
 
Sotveri za zaštitu podataka mogu biti od pomoći
 
Danas postoje brojni softveri namenjeni čuvanju podataka u internoj memoriji telefona. Ukoliko ih primenite na svom telefonu, svaki put kada poželite da uđete u zaštićene datoteke, moraćete da ukucate kod koji će vam omogućiti da im pristupite, a isto je i u slučaju da se neko drugi domogne sadržaja vašeg telefona.
 
Ne zanemarujte svoje digitalne ljubimce
 
Ne oklevajte da telefonu pružite sve nivoe bezbednosti. Vaše svakodnevno funkcionisanje umnogome olakšava vaš mobilni uređaj, a ukoliko je on još i višestruko zaštićen, umanjićete sopstvene brige i strahove i dodatno rasteretiti svoju svakodnevicu.
 
Foto: Pixabay
Komentari
0
Pošalji komentar
LgH Oir
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: