Da li je Zakon uvek jasan i da li se uvek sprovodi "ni po babu, ni po stričevima"? U kakvom su problemu frilenseri?

Izvor: Niški portal | 30-Oct-2020 | 12:54

Sredinom meseca Poreska uprava Srbije saopštila je da je utvrdila da fizička lica, kao poreski obveznici, koji u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, kao i jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

“Poreska uprava je, u skladu sa najboljom svetskom praksom, uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo poreske utaje shodno krivičnom zakoniku”, prenosi Politika.

Milan Pogačar iz Inicijative radnika na internetu navodi da je ovo rešenje Poreske uprave deo njenog redovnog delovanja i da nema razloga da veruje da je u pitanju „novi talas“ poreskih rešenja i ispitivanja. Ovo su procesi koji su počeli od juna, navodi.

Pogačar je naveo i činjenice na osnovu kojih su izdata Rešenja o plaćanju poreza i doprinosa:

* Od dana prispeća rešenja, dobija se rok od 15 dana za podnošenje svih obrazaca unazad i uplatu poreza i doprinosa koji se duguju.

* Period koji su kontrolisali je od 1. 1. 2017. do trenutka slanja poziva na javljanje nadležnoj filijali (jun odnosno jul 2020).

* Žalba na rešenje NE odlaže izvršenje. Sve se mora platiti u roku od 15 dana.

* Proces počinje sa pismenim pozivom Poreske uprave na razgovor u mestu boravka. Daje se izjava. Pomenuti kolega je izjavio da radi onlajn, preko platforme Elance, koja mu direktno na devizni račun plaća usluge programiranja. Nije krio račune, Poreska uprava je znala za SVE transakcije, čak i za račun preko koga se desila samo jedna transakcija.

* Na osnovu izjave, Poreska uprava sačinjava zapisnik, na koji se potom kolega žalio preko advokata. U žalbi je pokušao da svoje usluge deklariše prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima koji predviđa 43% normiranih troškova namesto 20%. Time bi mu osnovica pa samim tim i celokupni dug bili umanjeni, ali je žalba odbijena.

* Obračun se radi po svakom prilivu, kojih je naš kolega imao ukupno 41. Porez je obračunat od januara 2017. pa sve do dana poziva (u ovom slučaju, jun 2020). Po svakom prilivu obračunat je porez od 20%, zatim doprinosi od 26%, zdravstveno osiguranje oko 10% i zatezna kamata koja dostiže i 40% za 2017.

* Od ukupnog priliva se oduzima samo 20% normiranih troškova i dobija se poreska osnovica. Drugih umanjenja ili olakšica nema.

* U ovom konkretnom slučaju ne smemo iznositi tačne iznose. Ali evo jednog primera koji smo sastavili na osnovu računice iz njegovog slučaja: za 2000 EUR prosečnih mesečnih prihoda tokom tri i po godine celi “danak” bi izašao oko 40.000 EUR.

* Kolega je trenutno u postupku pisanja žalbe na rešenje Poreske uprave.

 

Analiza Centra za istraživanje javnih politika pokazala je da domaći frilenseri u proseku zarađuju 80.000 dinara mesečno u bruto iznosu, ali i da te zarade nisu redovne i unapred zagarantovane, a procene Centra su da je njihov godišnji poreski dug oko 270.000 dinara ili 2.300 evra.

"U slučaju da su, na primer, u jednoj godini u proseku prihodovali 80.000 dinara bruto mesečno, bili bi dužni da za poreze i doprinose uplate, u najboljem slučaju, oko 270.000 dinara godišnje, odnosno 2.300 evra", pokazala je računica Centra.

Oni zato smatraju da bi dogovor između frilensera, Ministarstava finansija i Poreske uprave trebalo da sadrži nekoliko elemenata.

"Jasan preračun efekata i povećanje neoporezive osnovice, znatno pojednostavljivanje procedure za obračunavanje i prijavljivanje poreske obaveze elektronski, a ne fizičkim odlaskom u filijalu Poreske uprave za svaki prihod koji je često u iznosu 50 ili 100 evra, a iako Poreska uprava po zakonu ima pravo naplate poreza pet godina unazad, naš predlog bi bio da se dug obračunava od 1.jula 2020. odnosno od datuma postizanja dogovora između Ministarstava, Poreske uprave i frilensera", savetuju u Centru.

 

Frilenseru retroaktivno obračunat porez

Fejsbuk grupa Inicijativa radnika na internetu objavila je celokupno rešenje Poreske uprave kojem je frilenseru retroaktivno obračunat porez. Reč je o poreskom zaduženju za protekle četiri godine.

On je uložio žalbu tražeći da mu bar priznaju da je pravio autorska dela, s obzirom na to da radi na kreiranju mobilnih igara, ali mu ni to nisu priznali, tako da će mu poreska osnovica biti mnogo veća. Odnosno, umesto na 66 odsto, sve poreze i doprinose će plaćati na 80 odsto zarade.

Prema računici koja se nalazi u njegovom rešenju, potrebno je da plati 20 odsto poreza, 25,5 za PIO i 10,3 procenta za zdravstveno, što su sve propisane dažbine za uplate iz inostranstva, koje se računaju kao prihod.

„Na sve to idu nenormalne kamate. U mom slučaju, za 2017. godinu dodaju skoro 40 odsto za kamate. Sve u svemu, rok za plaćanje mi je 15 dana. Imam pravo i na žalbu, ali ona ne zaustavlja izvršenje”, kaže frilenser za Startit.

On još uvek nije uputio zahtev da reprogramira dug, jer mu je rešenje stiglo juče, ali za sada kao izlaz vidi to da ga to otplaćuje na rate. Međutim, plaši se da ako reprogram bude samo dve godine, to bi značilo da će on svakog meseca morati da plaća oko 3.000 evra, kako bi namirio sve zaostale dugove sa kamatom.

Ono što treba naglasiti jeste da je proces protiv ovog frilensera pokrenut još u junu, pre objave saopštenja Poreske uprave u kojem se frilenseri pozivaju da podnesu prijave za porez na prihode iz inostranstva.

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay
Komentari
0
Pošalji komentar
LHo u9C
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: