(VIDEO) Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica ometenih u razvoju MARA

Izvor: Niški portal | 07-Dec-2020 | 20:21

Centar za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju "Mara" postoji više od četvrt veka. Ustanova Mara prolazila je kroz razne faze rasta i razvoja, bilo je i uspona i padova, ali uvek u službi svojih stićenika. Danas je Mara, jedana od najmodernijih ustanova tog tipa u Srbiji. Mara prati sve svetske trendove u ovoj oblasti, primenjuje primere dobre prakse i nastoji da svakim danom bude sve bolja.

 - Mara je izuzetno važna kada je reč o osobama sa smetnjama u razvoju sa i mentalnim zaostatkom. Ona je jedina ustanova ovog tipa u Nišavskom okrugu. Naši korisnici su na intelektualnom nivou dece od sedam godina pa naniže. Sama činjenica njihovog intelektualnog razvoja govori o tome da je njima neophodna podrška i pomoć i da o njima neko mora da se stara. Istovremeno njihovi roditelji mogu da obavljaju redovne aktivnosti dok se oni nalaze kod nas. Kao i vrtići tako i ova ustanova ima izuzetno veliki društveni značaj – kaže za Niški portal Miloš Ranđelović, direktor ustanove Mara u Nišu.           

Stićenici ustanove Mara su osobe sa mentalnom retardacijom, bilo da je reč o deci, omladini ili odraslim osobama. U ustanovi Mara te osobe stiču osnovna znanja, navike kako bi mogli i da se uključe u širu društvenu zajednicu.

- Najpre radimo na sticanju osnovnjih higijenskih navika, zatim odlazimo korak dalje i činimo sve da oni jednostavno mogu da se snađu i izvan ovog ili porodičnog okruženja. – kaže direktor Ranđelović.

Ustanova Mara radnim danom otvara svoja vrata u pola sedam ujutru i radi sve do 17.00 papodne. Svako jutro naš lekar radi pregled i trijažu, obavezna je dezinfekcija, uvek, ne samo dok traje epidemija covida19. Naši korisnici su podeljeni u pet grupa. Svako dočekuje svoju grupu, oblače drugu obuću, posle pozdrava i prebrojavanja, kreću redovne obravozovne aktivnosti. Najpre profesor fizičkog vaspitanja sa korisnicima radi vežbe. Posle doručka kreću redovne aktivnosti za svaku grupu predviđene godišnjim planom i programom. Posle užine ide kolektivno druženje ili neki vid zabave, slobodne aktivnosti. Ako je nekome rođendan oni ga proslavljaju. U pripremi učestvuju svi, sprema se priredba, igra se i peva. Organizuju se žurke i zabave i svi drugi značajniji datumi iz verskogi i istorijskog kalenadara se obeležavaju. U ustanovi Mara se poslužuje i ručak, posle ručka popodnevni odmor i već oko pet popodne dolaze roditelji ili staratelji.

- U ovoj ustanovi je njihov svet. Oni ovde imaju svoje prave prijatelje. Oni se ovde osećaju lepo, ovde se razvijaju njihove pozitivne emocije i naravno stiču navike kako bi sutradan mogli da se staraju sami o sebi. Imamo i slučaj kada se štićenik brinuo o svom ocu – kaže Miloš Ranđelović.

Posebno je važan i značajan projekat "Predah od roditeljstva", koji će početiti da se raelizuje u ustanovi Mara, odmah po okončanju pandemije covid19. Nije mali broj roditelja, koji godinama nisu koristili godišnji odmor, godinama nisu otišli kod doktora da provere svoje zdravlje, ili ne mogu da rade rekonstrukciju kuće i stana, i koji jednostavno nemaju vremena za sebe – kaže Miloš Ranđelović.

MEĐU NJIMA IMA VELIKIH TALENATA

Inkluzija je dosta učinila da ta deca budu prepoznatljiva i vidljiva, ali i da ta deca budu srećnija i zadovoljnija. Interesantno je da ova deca sa zdravstvenim problemima imaju neke posebne talente. Jedna od naših štićenica tako lepo pava da je učestvovala u programima Studentskog kulturnog centra. Imamo sjajne glumce, koji su nosioci programa u glumačkoj sekciji. Očekuje se da ne samo u školskom programu, već i u slobodnim aktivnostima, inkluzija bude zastupljenija, kako bi se njihovi talenti dodatno razvijali, smatra Ranđelović.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
alL Sxp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: