Kazna do 60.000 dinara za sve koji bacaju smeće, pljuju i vrše nuždu po javnim mestima

Izvor: Niški portal | 11-Nov-2019 | 10:14

Pljuvanje po ulici, bacanje papirića i pikavaca, ali i ostalog đubreta, svakodnevica je grada Niša i opština na jugu Srbije. 

Umesto da poput mnogih evropskih gradova Niš i jug Srbije budu čisti, stvarnost je potpuno drugačija. Pojedine centralne ulice, kao i parkovi i šetališta liče na omanje deponije, a za to su krivi isključivo ljudi, koji pljuju, bacaju odpad pa čak i vrše malu i veliku nuždu gde god stignu.

U Nišu je do 9. aprila zabeležen 101 prekršajni nalog.

Inače, podsećanja radi, kazne za prekršaje ove vrste su:

1. Za pravna lica 60.000,00 dinara
2. Za odgovorna lica u pravnom licu 6.000,00 dinara
3. Za preduzetnike 20.000,00 dinara
4. Za fizička lica 6.000,00 dinara

Naš sagovornik istče da i pored toga što se radnici komunalnih preduzeća trude da očiste svaki deo grada Niša, i opština na područiju Topličkog okruga to napominje nikako nije moguće sve dok se mi ne dovedemo u red, i odpad bacamo u kontenjere, a ne na ulici, po parkovima, pored šetališta...
 
Nekoliko stotina građana Prokuplja tokom vikenda učestvovalo je u čišćenju pet lokacija u gradu, a uklonjeno je i nekoliko „divljih" deponija smeća.
 
Gradska uprava kaže da će ovakvih akcija čišćenja biti i narednih vikenda.
 
Istakli su da građani moraju mnogo više da brinu o čistoći svog grada – bar da smeće bacaju u kante i kontejnere.
 
Upozorili su da će se pojačati kontrola komunalne inspekcije koja će strože kažnjavati i pravna lica i građane koji prljaju grad.
 
Čišćenje grada često organizuje i Niš.
Među onima koji su se latili kese za smeće bili su direktori javnih preduzeća i ustanova, gradonačelnik sa saradnicima, učenici, volonteri Crvenog krsta, članovi Ribolovačkog društva i sportisti.
 
Narušavanje i zagađivanje okoline se i u inostranstvu "debelo" naplaćuje. Tako Kinez za pljuvanje po ulici mora na licu mesta da plati 11 dolara.
 
U Hongkongu kazne za bacanje smeća, pljuvanje i puštanje pasa da vrše nuždu po javnim mestima takođe su veoma visoke. 
 
One su sada oko 155 evra za prvu kaznu, dok okoreli zagađivači mogu očekivati i obavezan društvenokorisni rad i veće novčane kazne.
 
U Singapuru bacanje otpadaka košta 1.000 dolara
 
Irska takođe ne štedi nesavesne građane, pa će oni koji bacaju otpatke po ulicama morati da plate 125 evra na licu mesta, ili se vodi sudski postupak koji može odvesti do maksimalne kazne od 1.900 evra.
Komentari
0
Pošalji komentar
kNQ YMl
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: