Brnabić: Rast broja novozaraženih posledica protesta

Izvor: Niški portal | 17-Jul-2020 | 00:11

Premijerka Ana Brnabić na konferenciji Kriznog štaba je izjavila da je "sada već očigledno i van svake sumnje da je ovaj rast broja novozaraženih posledica protesta koje smo imali". "To je ono što nam dolazi na naplatu, kao što smo i rekli", rekla je ona, dodajući da se situacija u Šapcu i Novom Pazaru smiruje, kao i da ima razloga za optimizam i da će se videti rezultati mera i discipline građana.

Prema rečima Brnabić, "daleko najveći rast broja zaraženih je u Beogradu".

- Imamo i dalje dosta nestabilnu situaciju u Kraljevu i rast broja zaraženih u Novom Sadu. Za razliku od ovih gradova, vidimo smirivanje situacije u Šapcu i Novom Pazaru, tako da mi to daje razlog za određeni optimizam. Pre svega zaista sada je već očigledno i van svake sumnje da je ovaj rast broja novozaraženih posledica protesta koje smo imali, to je ono što nam dolazi na naplatu, kao što smo i rekli. Za mene je ovo očekivano, a kad vam je nešto očekivano, onda se nekako sa tim brojevima i lakše nosite. Beograd smo proteklih dana imali nešto stabilniji, pa smo imali rast broja danas i juče, situacija se pogoršala u protekla dva dana, ako pomislite da ti protesti nisu u danima dugo trajali, realno je da uskoro krenemo da vidimo ponovo pad broja novozaraženih, jer je zaista najveći procenat u Beogradu, rekla je ona.Dodala je da je drugi razlog za njen optimizam "što su građani zaista disciplinovani".

"U  najvećoj meri poštuju sve preventivne mere, svu zaštitu, poslušali su apele Kriznog štaba. Sve u svemu, zaista znam da ćemo videti rezultate mera koje smo donosili i discipline građana. Danas smo na sednici Vlade usvojili nove mere koje od sutra stupaju na snagu - obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima na čitavoj teritoriji Srbije, zabrana organizovanog okupljanja više od 10 ljudi na zatvorenom i otvorenom, preporuka za nošenje maske i na otovrenom, obaveza nošenja tamo gde je nemoguće održati distancu od 1,5 metra... Očekujem da će u narednim danima i ove dodatne mere doneti rezultate, u ovom trenutku situacija zaiste jeste teška, ja makar sada gajim blagi optimizam, zato što vidim da smo se svi zajedno uključili u borbu, hvala svim građanima koji poštuju mere, koji su disciplinovani", kaže ona.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja, rekla da će nove mere kontrolisati krizni štabovi na lokalu, i nadležne institucije, odnosno inspekcije, ili u gradovima gde postoji - komunalna policija.

"Ne postoji zemlja sa dovoljno inspektora, ili pripadnika MUP ili komunalne policije, koja može da iskontroliše sve mere, zbog toga je važna disciplina samih građana. Jako je teška situacija danas, nisam optimista po tome, ali kada vidim u kolikoj meri građani poštuju mere, znam da te rezultate moramo da vidimo u danima pred nama", kaže ona.

Na pitanje N1 o povezivanju porasta broja zaraženih sa protestima, Brnabić je rekla da smo "imali blago smanjenje broja prethodnih dana".

"Od prvog jula smo imali meru obavezne maske i mislim da je počela da daje rezultate. Nemoguće je da imate onakvo okupljanje, onaj broj građana na jednom mestu, veliki broj demonstranata bez maske, u bliskom kontaktu više sati, pa i sukobe, gde je nažalost neophodno da budtee u izuzetno bliskom kontaktu i da se to ne vidi u broju, to je nemoguće. Čini mi se da smo ova dva dana izdržali taj najveći broj, videćemo i sutra, ja se nadam polako stabilizaciji, ako se pridržavamo mera, to zavisi od svih nas", kaže ona.

Brnabić je rekla da se razgovara sa svima za koje znaju da se bave istraživanjem u oblasti vakcina - Kina, Velika Britanija, Rusija, kao i da će pokušati da dobiju dodatne informacije iz SAD...

"Nama je u interesu da čim bude moguće i u skladu sa svim pravnim normama Srbije, da i mi možemo da učestvujemo u finalnoj proizvodnji te vakcine i primeni te vakcine. Borimo se kao što se bore i sve ostale zemlje, ja se nadam da će biti moguće ono što je predsednik Vučić najavio, da pre kraja godine imamo vakcinu", kaže ona.

Komentari
0
Pošalji komentar
ZHo cX5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: