Mali: Prosečna plata 562 evra, sjajna vest

Izvor: Niški portal | 26-Feb-2021 | 08:31

"Prosečna decembarska plata u Srbiji dostigla je iznos od 562 evra", kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali ističući da je to sjajna vest i potvrda odgovorne ekonomske politike Vlade Srbije.

Nakon najnovijeg podatka Republičkog zavoda za statistiku da je prosečna neto plata za decembar prošle godine iznosila 66.092 dinara, ministar Mali navodi da je taj iznos nominalno za više od 10 odsto veći od iznosa prosečne plate u decembru 2019. godine.

"Taj rast je zabeležen uprkos pandemiji korona virusa i najvećoj i najtezoj ekonomskoj krizi u svetu i potvrda je naše odgovorne ekonomske politikle, koju vodimo tako da ne samo što investiramo u izgradnju auto-puteva i infrastrukture nego smo usmereni i na podizanje životnog standarda naših građana", kaže za Mali za Tanjug.Dodaje da je ovo i potvrda opravdanosti odluka koje su donošene u prethodnih nekoliko godina.

Navodi, takođe, da iz godine u godinu plate u javnom sektoru rastu, kao i minimalna zarada koja je, podseća ministar, 2012. godine iznosila oko 15.000 dinara, a danas je već premašila 32.000 dinara, dakle duplo je veća.

"Već tri godine unazad smanjujemo opterećenje na zarade i tako podstičemo novo zapošljavanje, imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti i sve su to faktori koji su polako, ali sigurno doveli do toga da prosečna plata u decembru bude 562 evra", kaže Mali.

Podseća da se ostvaruje ono što je još 2014. obećao predsednik Aleksandar Vučić, da ćemo doći do nivoa od 500 evra, što smo, kaže ministar, prešli već u decembru 2019. a za samo godinu dana od tih 500, stigli smo na 562 evra.

"Građani Srbije treba da znaju da ćemo raditi na tome da iz godine u godinu životni standard građana raste, da rastu i plate i penzije i da se poboljšava njihov kvalitet života", kaže Mali za Tanjug.

Dodaje da je ovolika prosečna plata zasluga građana Srbije i da im na tom uspehu čestita.

Prosečna decembarska neto plata porasla 9,2 odsto na 66.092 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za decembar 2020. godine iznosila je 66.092 dinara, i nominalno je porasla za 10,6 posto, a realno za 9,2 procenta u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Decembarska prosečna bruto zarada iznosila je 90.849 dinara, što je nominalno više za 10,4 odsto, a realno više za 9,0 procenata na godišnjem nivou, objavio je danas Republički zavod za statistiku..

Medijalna neto zarada za decembar 2020. godine iznosila je 48.676 dinara, što znači da je 50 posto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Rast bruto zarada u periodu januar–decembar 2020. godine, u odnosu na isti period godinu dana ranije iznosio je 9,5 odsto nominalno, odnosno 7,8 posto realno, dok su neto zarade porasle za 9,4 procenta nominalno i za 7,7 posto realno.

Mali: Sve zarade u javnom sektoru biće na jednom mestu

"Centralni informacioni sistem za obračun zarada u javnom sektoru je veoma važan, jer ćemo njegovim uvođenjem imati kontrolu nad zaradama pola miliona ljudi koji rade u javnom sektoru", kaže Mali.

Dodaje da će ovim sistemom biti obuhvaćeno 10.500 institucija i da ćemo prvi put imati na jednom mestu tačnu evidenciju svih zarada i zaposlenih u javnom sektoru.

"To je deo paketa reformi koje u poslednjih nekoliko godina sprovodimo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom. Na važnost njegovog uvođenja ukazivali su i MMF i Fiskalni savet, jer se time omogućava kontrola nad zapošljavanjem, isplatom i visinom zarada za više od pola miliona ljudi", kaže Mali.

Naglašava da je reč o ogromnom projektu koji će se sprovoditi tri naredne godina, ali kaže da ćemo i nakon toga stalno imati podatkw o broju zaposlenih i visini primanja u celom javnom sektoru.

"Inače, ceo proces izbora kada je reč o ponuđačima je bio potpuno javan i transparentan i urađen po svim međunarodnim standardima. Imali smo dve ponude i izabrali bolju", navodi Mali.

Uvođenjem ovog sistema biće kontrolisani rashodi i obavljaće se isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu.

Time se otklanjaju mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate i sve eventualne zloupotrebe.

Komentari
0
Pošalji komentar
f1i iey
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: