Više od 180 radnika SMS porukom dobilo otkaz

Izvor: Niški portal | 03-Feb-2021 | 00:49

Firma „Šinvon", druga „Jurina" fabrika koja je otvorena u Nišu 2011. godine, putem SMS poruka je obavestila 188 radnika da zbog smanjenog obima poslovanja nije u mogućnosti da im produži ugovore.

Ovu vest medijima su potvrdili sami radnici.

- SMS poruka je stigla u petak, 29. januara. Obavestili su nas da zbog smanjenog obima posla nisu u mogućnosti da nam produže ugovor i da se javimo kadrovskoj službi radi preuzimanja dokumenata i razduživanja. Nisam očekivao takvu poruku ni od lidera, ni od trenera, ni od menadžera, jer nije bilo apsulutno nikakvog razloga. Ostajali smo i prekovremeno, neki su išli i u fabriku u Rači, 200 kilometara odavde, kada je bilo potrebno da obave neke poslove - kaže jedan od radnika "Šinvona" koji je ostao bez posla.

Reč je o radnicima koji su radili četiri-pet meseci u fabrici u kojoj se prave instalacije za "kia" i "hjundai" vozila. Deo njih je poslednje dve nedelje bio "neraspoređen", jer su zbog manje posla ugašene proizvodne linije na kojima su radili, ali među njima ima i onih koji su bili raspoređeni.

- Treba inspekcija da proveri da li su odmah primljeni novi radnici na naša mesta i da li je fabrika dobila neke naknade za to. Plate u "Šinvonu" nisu bile loše, kretale su se od 50.000 dinara pa naviše. Oni koji su radili vikendom i noćne smene mogli su da dobiju i oko 75.000 dinara. Jesu dobre plate ali nemaš privatan život, samo posao-kuća - kaže drugi radnik.

Neki od radnika koji su sada ostali bez posla, a koji su hteli da pitaju za razloge, danas su već na kapiji dobili otkaze ugovora.

- Čekao sam na kapiji sat vremena a onda su mi dali samo rešenje o otkazu ugovora. Šta da kažem, radio sam tri i po meseca kao budala. Nadao sam se da ostanem. Prvo sam bio raspoređen, pa neraspoređen. Već četvrti put gubim posao. Noću ne mogu da spavam. Do zadnjeg dana sam radio na liniji svoj posao pošteno, znaš kako mi je krivo - kaže jedan od radnika za "Blic".

Nadležni iz fabrike nisu odgovarali novinarima.

Kada je fabrika otvorena 2011. godine bilo je saopšteno da su južnokorejskoj kompaniji odobrene državne subvencije od tri miliona evra za zapošljavanje 300 radnika, ali su oni doneli odluku da zaposle još 190 radnika preko tog broja, iako za ta radna mesta nisu dobili podsticajna sredstva.

Komentari
0
Pošalji komentar
AKu B3U
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: