Pozorište lutaka: Premijera predstave "Nedostajanje"

Izvor: Niški portal | 07-Dec-2022 | 12:16
U petak 9. decembra održaće se premijera predstave „Nedostajanje“ reditelja Nikole Zavišića, kojom će i glumac Toma Bibić obeležiti 10 godina rada u Pozorištu lutaka. Premijera će se održati u petak 9. decembra u 19.30.
 
 
Četvrtak, 8. decembar
18.00   „Nedostajanje", pretpremijera
 
 
Petak, 9. decembar
19.30   „Nedostajanje", premijera
 
 
Nedelja, 11. decembar
11.30   „Nedostajanje", prva repriza
 
Fotografije: Foto Selma - Đorđe Marković
 

O predstavi: 

Predstava „Neodstajanje“ rađena je po motivima priča izvanrednog holandskog pisca Tona Telehena koje predstavljaju mudre, duhovite, nežne, osećajne, ljubavne traktate o pravom prijateljstvu, povezanosti, romantičnom pogledu na život i svet, drugačijem posmatranju vremena i života oko nas.

Sve se dešava u izuzetno živahnom i živopisnom carstvu raznih životinja koje sve zajedno žive u šumi i grade u njoj svoje odnose, dele svoje probleme, savladavaju teškoće, zabavljaju se, uče da se druže i vole i provode zajednički svoje vreme.

Za razliku od sveta koji nam sve više (čini se) izmiče ispod prstiju i postaje digitalan i neuhvatljiv, u šumi među prezabavnim svetom životinja Tona Telehena kao da ponovo dobijamo sigurno tle pod nogama i počinjemo da se otvaramo za istinske emocije i šale, na šta smo skoro već svi zaboravili. Njegove priče nas vraćaju u bezbrižnost detinjstva. I smejemo se tome.

Autorski tim: Dramatizacija priča, režija i dizajn svetla - Nikola Zavišić, muzika i songovi - svi glumci i reditelj, korepeticija i aranžmani - Jovan Živković, klavijaturista, asistent reditelja - Toma Bibić, lektor - Nataša Ilić, dizajn i izrada scenografije i lutaka - Dragana Đurić i Dušan Stanković, koautori scenskog jezika - svi glumci.

Uloge tumače: Toma Bibić, Stanislava Staša Joković, Mirjana Đorđević, Teodora Stojković (k.g.) i Jovan Živković (k.g.). 

Predstava je namenjena deci uzrasta od pete godine.
 

 

 

Nedostajanje, reč reditelja

Važno je stvarati sopstvene priče koje niko ne zna osim nas i nama najbližih. 
Važno je izmišljati svet koji je samo naš, koji ima svoja pravila i svoju realnost, drugačiju od ove oko nas. 
Obavezno taj svet treba naseliti čudnim izmišljenim bićima, sasvim različitim od ljudi, bićima koja imaju svoj (uvrnut) pogled na realnost, bićima koja nastaju i nestaju po logici sna, tiho ili preglasno, naglo ili sasvim polako, kako im se prohte u određenom trenutku. 
Kada se takav svet, samo naš, tajni svet, stvori, mnogo se lakše živi u ovom drugom svetu, ozbiljnom svetu koji nazivamo realnost, ili stvarnost, ili prosto život.
Inspirisani pričama holandskog dečijeg doktora i oca male Kvien, Tona Telehena, mi smo napravili naš svet u koji smo sa radošću i uzbuđenjem pustili vas, da ga za vreme trajanja predstave „Nedostajanje“ delimo. Ali ipak, želimo da i vi napravite svoj svet, da izmišljate i pričate svoje priče, sebi i drugima, baš kao što to rade ćerka Kvien i tata Ton, sa svojim pomagačima, blesavim životinjama iz njihove šume polusna, šume koja nastaje pre nego što sasvim utonemo u san, dok smo još na pola puta i mislimo da nismo zaspali. A jesmo.
Mora da se sanja. Nema druge. Inače – krka mapa! – što bi rekao jedan od junaka ovih priča, Rak, koji je Grk, znači G-rak, dakle G-rakos, grčki GrakoŠ... Misleći na izraz „mrka kapa“. 
Dobrodošli u naš svet, dragi gleda-oci, gleda-majke, gleda-braćo i gleda-sestre, gleda-deco i gleda-odrasli i svi ostali gledači snova koje smo za vas spremili.
U potpisu:
Veverica, Mrav, Slon, Čaplja, Galeb, Kit, Besna Žaba, Grakoš, Ton i Kvien 
ali i 
Tea, Staša, Mira, Jocko, Toma i Nik
 

Komentari
0
Pošalji komentar
shv Xr4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: