Arheološko nalazište "Medijana" svečano danas otvoreno za posetioce

Izvor: Niški portal | 27-Dec-2022 | 13:41
Arheološko nalazište „Medijana“, antički kompleks Konstantina, danas je svečano otvoreno za posetioce, nakon što je pre deset godina zatvoreno zbog građevinskih radova, ali i novih iskopavanja i konzervatorskih procedura. Zvaničnom otvaranju prisustvovala je i ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije, Maja Gojković, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac. Do kraja godine ulaz za posetice biće besplatan.
 
 
 
 
 
 
„Posetioci će moći da vide kompletnu vilu sa peristilom, mozaike i objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, a to je nekih 4,5 hektara. Tu su ostaci dve crkve, termi i drugih objekata“, izjavila je Crnoglavac. 
 
Ona je dalje kazala da će se Narodni muzej truditi da Medijana bude dostupna tokom cele godine i to ne samo za turističko razgledanje, već da bude ambijent i za razne kulturne događaje.
 
Gradonačelnica Dragana Sotirovski podsetila je da nakon današnjeg zvaničnog otvaranja za posetioce, na proleće očekuje veliku svečanost koju zaslužuje grad Niš i arheološko nalazište. Takođe je navela da je grad sada korak bliži izgradnji Arheološkog centra.
 
„Posebno smo ponosni na sve ovo što Medijana nudi i što posle 10 godina možemo da predstavimo ne samo Nišlijama već i turistima koji dolaze u naš grad. Možda tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenja u gradu Nišu“, izjavila je Sotirovski.
 
 
 

Arheološko nalazište Medijana biće od 28. do 30. decembra otvoreno za posetioce od 10 do 15 časova, a ulaznice se neće naplaćivati.

Sa redovnim radom Medijana će nastaviti nakon božićnih praznika.

 
Komentari
0
Pošalji komentar
jIW TRa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: