Crno - bela čokoladna jaja za Uskrs

Izvor: Niški portal | 10-Apr-2017 | 10:13

Sastojci (za 6 čokoladnih jaja, u veličini prirodnih):

150g mlevenog keksa
50g margarina
2 kašike šećera u prahu
0.5dl soka od pomorandže


Sastojci za glazuru:

100g čokolade
3 kašike ulja
50 do 100 grama bele čokolade za ukrašavanje

    


Priprema:

Margarin penasto umutite sa šećerom u prahu, u dodajte mleveni keks i nastavite da mutite dok se smesa ne izjednači. Naspite samo toliko soka da dobijete kompaktno testo, ali vodite računa jer smesa treba da je čvrsta. Margarinom malo namažite dlanove pa oblikujte šest jaja od plazma keksa, potrudite se da oblik bude što sličniji pravim kokošijim jajima.

Prvo rastopite tamnu čokoladu nad parom (na svakih 100g čokolade dodajte i tri kašike ulja) pa pažljivo rastopite smesu dok ne bude ujednačena.

Rastopljenu čokoladu naspite u manju posudu pa pažljivo viljuškom uranjajte jedno po jedno jaje da se obavije čokoladom. Čokoladno jaje spustite na celofan da se višak čokolade slije, ponovite postupak sa ostalim jajima i stavite jaja u frižider na pola sata samo da se čokolada stegne.

Ispod celofana najbolje prvo stavite dasku pa poređajte jaja da bi ste lakše prenosili jaja u frižider. Celofan je odličan izbor kod rada sa čokoladom pošto sav višak čokolade koji se slije sa kolača možete odvojiti od celofana i ponovo pretopiti, vrlo je praktično i gubitak čokolade je minimalan.

Kad su se čokoladna jaja stegnula pažljivo oštrim malim nožem uklonite višak čokolade oko jaja pa ponovite postupak još jednom da dobijete dva sloja čokolade koji će se lepo stegnuti pa ćete dobiti čvrsta čokoladna jaja koja možete ukrašavati. Ako je potrebno tamnu čokoladu malo zagrejte da postane tečnija. Vratite jaja u frižider da se ponovo stegnu.

Belu čokoladu rastopite nad parom i neobičnim linijama koje možete da napravite kašikom ili tačkicama možete ukrasiti jaja.

Komentari
0
Pošalji komentar
7AP KFs
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: