DŠK "OSNOVAC" VICEŠAMPION SRBIJE

Izvor: Niški portal | 07-Nov-2022 | 07:36
U utorak, 01. novembra 2022. godine, završeno je najjače i najvažnije ekipno seniorsko takmičenje u ženskoj konkurenciji - Prva liga Srbije za šahistkinje, koja se od 22. oktobra igrala u hotelu “Stara Planina” na Staroj planini.
 
Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša osvojio je DRUGO MESTO i titulu VICEŠAMPIONA SRBIJE što je najveći uspeh jednog niškog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog šaha, dugoj ravno 90. godina!
 
Jedini klub iz Niša na takmičenju, ujedno i jedini šahovski superligaš Južne Srbije
 
 
 
         
"Titulu vicešampiona Srbije obezbedili smo kolo pre kraja, a u pretposlednjem 10. kolu igrali smo meč za titulu prvaka države! Iako smo imali ogromnu šansu da dobijemo taj meč i da se okitimo i titulom prvaka Srbije, na našu žalost nismo iskoristili priliku koja nam se ukazala, meč smo završili nerešenim rezultatom i na taj način samo potvrdili osvajanje drugog mesta.  
Takmičenje smo završili sa skorom od 9 pobeda i 2 nerešena meča, a pored prvoplasirane ekipe ŠK “RAD” iz Beograda, jedina smo ekipa koja nije osetila gorčinu poraza na ovom takmičenju", navode iz kluba.
 
"Osvojeno drugo mesto i titula vicešampiona države je veliki uspeh, pogotovo za jedan mali klub koji dolazi iz grada u kome se šah kao sport nažalost ne ceni i pored svih problema sa kojima smo se čitave godine suočavali – od drastičnog smanjenja budžeta i velike borbe za pronalaženje donatora i sponzora, preko nekorektne odluke Saveza da promeni "pravila igre" usred takmičarske sezone, sredinom juna i dozvoli povećanje broja stranih igrača u svakom meču - u trenutku kada je velika većina klubova već imala formirane ekipe i da na taj način drastično utiče da se neki klubovi pojačaju u tolikoj meri da su "preko noći" postali kandidati za najviši plasman a do tada, uz dužno poštovanje, nisu bili viđeni ni u borbi za medalju, pa sve do zdravstvenih problema koji su nas zadesili.
         
U takvim okolnostima ogroman uspeh je i to što smo uopšte smogli snage i obezbedili finansije tek toliko da se pojavimo na takmičenju, a uprkos svim navedenim nedaćama imali smo šansu čak i za najviši plasman", nastavljaju iz kluba da objašnjavaju.
   
      
 
 
Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama predstavile naš klub i Grad Niš na najbolji mogući način! 
 
Članice vicešampionske ekipe, koje će biti krupnim slovima upisane u istoriju niškog šaha, bile su:
1.  WGM Injac Teodora (5 poena iz 10 partija)
2.  IM Maltsevskaya Aleksandra (7.5/10)
3.  WIM Velikić Adela (8/10)
4.  WGM Stojanović Anđelija (4.5/6)
5.  WGM Benderać Ana (7/8)
6.  ŽMK Stevanović Jelena i
7.  I-kat. Pavlović Andrea
 
         
 
Prvo mesto i titulu šampiona države potpuno zasluženo osvojila je odlična ekipa ŠK "RAD" iz Beograda, dok je treće mesto pripalo ekipi ŠK "Crvena Zvezda" iz Beograda.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
yyg YXl
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: