Đaci iz Niša jedini iz Evrope na takmičenju u Kini

Izvor: Niški portal | 19-Jul-2021 | 01:31
Kompanija "Ekolim" koju su osnovali učenici prvog razreda niške Gimnazije "Bora Stanković", biće jedini tim iz Evrope na međunarodnom poslovnom takmičenju (izazovu) koje se ove godine održava u Kini.

Profesor geografije i mentor niških učenika u sekciji za preduzetništvo Ana Veljković rekla je da je poslovni izazov upravo počeo i da će trajati do 20. avgusta.

"To nadmetanje zahteva inovativnost u rešavanju zadatih problema, poput poslovnog izazova na kome su učenici učestovali decembra prošle godine i imali zadatak da reše određenu klimatsku promenu", kazala je Veljković.
 


Prema njenim rečima, konkurencija na poslovnom izazovu u Kini je veoma jaka, osim zemlje domaćina biće tu i predstavnika Japana, Indonezije i dugih azijskih zemalja, kao i Azerbejdžana i Gruzije.

"Učenička kompanija iz Gimnazije 'Bora Stanković' ostvarila je već veliki uspeh osvojivši svojim solarnim panelom od starih limenki prvo mesto na regionalnom takmičenju i treće mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija", kazala je Veljković.

Veliki uspeh, dodala je ona, ostvarile su i učenice iz "Ekolima" Jana Simić, Kaja Gavrilović i Tatjana Živadinović, osvojivši prvo mesto na ženskom hakatonu koji su organzivali Deli prostor i USAID.

Veljković je kazala da solarni panel, koji su učenici napravili od korišćenih limenki, koristi protok vazduha za njegovo zagrevanje.

"Panel je testiran je u laboratoriji na mašinskom fakultetu i tamo je potvrđeno da stvarno funkcioniše, da može da se koristi za dogrevanje objekata, u plastenicima i za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja", kazala je Veljković.

Tatjana Živadinović, učenica gimnazije "Bora Stanković", izjavila je za agenciju Beta da će zajedno sa ostalim učenicima iz "Eko lima" nastaviti da se bavi učeničkim preduzetništvom.

"Uključili smo se u mnoge projekte i organizacije tako da ćemo biti zauzeti tokom čitavog leta. Smišljamo nove proizvode i realizujemo različite ideje", rekla je Živadinović.

Učenica Jana Simić je kazala je da su joj takmičenja u okviru programa "Dostignuća mladih" donela nova iskustva i nove veštine.

"Iskustvo koje sam stekla pokazalo mi je da život nije zapravo samo škola i da je svima nama potrebna neka vannastavna aktivnost koja će nam značiti i u budućnosti", istakla je Simić.
 
Foto:  Beta/Saša Đorđević
Komentari
0
Pošalji komentar
2Sq IoI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: