Evo zašto je treba jesti svaki dan: Dinja štiti srce i vid, reguliše pritisak i sprečava astmu

Izvor: Niški portal | 02-Jul-2021 | 00:11
Dinja je ukusno, sočno voće žute ili narandžaste boje koje mnogi vole da jedu tokom vrelih letnjih dana. Ima prijatan blag ukus i lako se vari, a ima i brojna blagotvorna dejstva na naš organizam. T
 
okom ovih vrelih letnjih dana stručnjaci savetuju rashlađiavnje dinjom.

Puna je vitamina C, B i A, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i mangana. Sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.

Obiluje i jedinjenjima sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kofeinsku kiselinu.
 


Evo zbog čega je dobro da jedete dinju:

Štiti zdravlje očiju

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. Zeaksantin je važan karotenoid, koji se apsorbuje u retinu oka gde deluje antioksidativno i kao UV zaštita.

Nekoliko studija pokazalo je da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu, koji vodi do makularne degeneracije (bolest središnjeg dela mrežnjače, koja se obično javlja kod starijih osoba).

S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Smanjuje rizik od astme

Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata. Jedan od njih je i beta karoten, pronađen u žutom i narandžastom voću poput dinje, bundeve, šargarepe i zelenog lisnatog povrća kao što su spanać i kelj.

Vitamin C je važan nutrijent koji štiti od astme, pomaže protiv gubitka kiseonika, pa smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

Čuva srce i reguliše pritisak

Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin koji čuvaju zdravlje srca.

Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu i u prenosu električnih impulsa do srca. Unos kalijuma povezan je i sa smanjenim rizikom od šloga i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral čuva gustoću kostiju i sprečava nastanak bubrenog kamenca.

Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomažu u borbi protiv raka pluća , ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih formi.

Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od toksina i smanjuju nadutost stomaka.

Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija.
Komentari
0
Pošalji komentar
NZv w0d
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: