Saopštenje povodom pisanja pojedinih medija

Izvor: Niški portal | 22-Dec-2018 | 23:15

Saopštenje prenosimo u celosti:

Prijava protiv Stefana Markovića, novinara Južnih vesti podneta je zbog neovlašćenog korišćenja podataka o ličnosti, tačnije mog JMBG-a u zahtevu navedenog za dostavu informacija od javnog značaja, a koji je stigao na zvaničan mejl Gradske opštine Medijana, 25. Septembra 2018. Godine.

Pitanje koje se postavlja novinaru Južnih vesti, nije da otkrije izvor svojih informacija o navodnim malverzacijama u opštini, već o osobi od koje je potekao moj jedinstveni matični broj i na taj način protivno Krivičnom zakoniku neovlašćeno pribavljen.

Smatrajući da je na ovaj način ugrožena moja bezbednost svake vrste, podnela sam prijavu Policijskoj upravi u Nišu, koja je kako sam obaveštena, prosleđena Osnovnom Tužilaštvu u Nišu. Novinar je, kako su objavile Južne vesti u tekstu od 20. Decembra 2018. godine(tačnije juče) tim povodom dao izjavu u Policijskoj stanici Medijana.

Ni u jednom izveštaju Republičke upravne inspekcije donetom od tada a na osnovu detaljne inspekcijske kontrole nije utvrđena bilo kakva nepravilnost u pogledu mog zapošljavanja, što govori i činjenica da sam još uvek zaposlena na istim poslovima, jer za moje zaposlenje nije bio neophodan konkurs, kako se u više tekstova Južnih vesti izričito navodi.

Kao i svaki građanin ove države, sa diplomom državnog Ekonomskog fakulteta stečenom pre 27 godina i dugogodišnjim radnim iskustvom, imam pravo na rad i tražim da mi to pravo vašim neistinitim izveštavanjem ne pokušavate da oduzmete. I sama sam bila deo novinarskog esnafa radeći u nekoliko medijskih kuća, znam šta znači istinita a šta neistina informacija, te se iskreno nadam da ćete ovaj moj tekst shvatiti kao dobronameran i objaviti ovaj demanti.

Povodom neovlašćenog korišćenja mog JMBG-a obratila sam se i Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i zatražila preduzimanje mera iz njegove nadležnosti i uputstva za dalje korake, kako bih zaštitila lične podatke i sprečila njihovu zloupotrebu.

Imajući u vidu da Krivični zakonik (čl.146 stav1 i 2) predviđa kao krivično delo da „ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona NEOVLAŠĆENO PRIBAVI, SAOPŠTI DRUGOM ILI UPOTREBI U SVRHU za koju nisu namenjeni kazniće se novčanom kaznom ili zakonom do jedne godine“, napominjem da sam podnevši prijavu Policijskoj upravi u Nišu, želim i moram da zaštitim sebe i svoje lične podatke. 

Zato su navodi novinara Markovića da je u pitanju politički pritisak potpuno neistiniti. 

S poštovanjem,
Dušanka Kitanović,
Šef Odseka za poslove razvoja i odnose sa javnošću GO Medijana.
 

Komentari
11
Pošalji komentar
T8q UuT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: