Ivan Blagojević dobitnik nagrade „Zlatni vek"

Izvor: Niški portal | 16-Mar-2017 | 13:14

Direktor Nišvil džez festivala, Ivan Blagojević, dobitnik je nagrade „Zlatni Vek“ , najvišeg  priznanja koje Ministarstvo kulture Republike Bugarske dodeljuje stranim državljanima za doprinos i popularizaciju kulture i umetnosti Bugarske. Blagojević  je prvi građanin Srbije koji je dobio ovo prestižno priznanje. 

     

“Nosioci nagrade do sada su poznati bugarski umetnici iz različitih oblasti kulture. Povod za dobijanje nagrade je što je Ivan Blagojević na čelu Nišvila 23 godine koji je svetski poznat festival. Za sve vreme bugarski džez muzičari su u velikom broju bili učesnici”, rekao je na uručivanju nagrade počasni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev.

Sugarev je dodao da Nišlije treba da se ponose ovim festivalom jer je on kulturni obraz grada Niša prema svetu. Za njega je neverovatno da jedan čovek sa malom ekipom uspešno organizuje tako prestižan festival koji se održava na 10 bina, a kojeg svake godine poseti oko 170 hiljada ljudi.

“Nišvil je vaspitao ceo jedan grad, stvorio ukus prema takvoj muzici slobode jer ona nema kanone i zato što se predaje i stvara direktno iz srca srcu i prima na sebe svu tradiciju. Ivan Blagojević je odraz vašeg grada prema svetu”, naglasio je konzul.

“Ovo je najveće priznanje koje sam dobio za 35 godina rada - 10 godina bavljenja pozorišnom režijom, a 25 godina običnom organizacijom koncerata. Više hiljada koncerata, pozorišnih predstava je iza mene. Mnogo je urađeno, a moja zahvalnost dolazi niškom konzulatu čija je ovo i bila ideja”, rekao je Blagojević na primanju nagrade.

Nagrada je za Blagojevića čast, ali i za festival jer Nišvil nema često prilike da bude nagrađivan. Ovo je prilika da narednih godina vidimo umetnike iz Bugarske. Zahvaljujući njima festival je 1995. godine imao međunarodni karakter iako su tada bile sankcije I teško je bilo dovesti zvučna imena.    

Autor: Vladana Simić  

Komentari
0
Pošalji komentar
DML EbJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: