Izvoz bobičastog voća veći za trećinu

Izvor: Niški portal | 08-Oct-2021 | 06:45
Za devet meseci ove godine izvoz bobičastog voća iz Srbije bio je veći za 30 odsto nego u isto vreme prošle godine, koja je bila rekordna.

To je izjavio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević
 
Kako je precizirao, tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 338 miliona evra, što je 19,4 odsto više u odnosu na vrednost izvoza u 2019. godini, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije.
 
"Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje", istakao je Stanojević.

Dodao je da je pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara.
 

 
"Za podsticaje podizanja zasada ove voćne vrste, Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada borovnice", istakao je Stanojević.
 
Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.
 
"Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade sertifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta", rekao je Stanojević.
 
Dodao je da proizvođači za te potrebe mogu koristiti sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprivredu Svetske banke.
Komentari
0
Pošalji komentar
zkq fGJ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: