KREATIVNOŠĆU PROTIV KLIMATSKIH PROMENA

Izvor: Niški portal | 28-Dec-2021 | 06:50
Klimatske promene su postale deo naše sadašnjice. Vidimo ih, osetimo, čujemo….
Nekada manje, nekada više, ali neminovno su tu sa nama, prate nas kao senka i kada senke nema.
Više ne možemo da dopustimo da očekujemo da će ovaj gorući problem rešiti neko za nas, već je potrebno da svako da svoj doprinos.
Malog doprinosa nema, ma koliko se akt koji preduzmete vama činio mali, priroda za svaki kaže jedno hvala.
Približilo nam se vreme praznika.
Pozivi na darivanje su toliko glasni da i oni sa najjačim karakterom imaju problema da se istom ne odazovu. Priznajem poklone spremam i ja, ali moji su „ climate friendly“ u najvećoj meri.
Kao što znamo krivac za klimatske promene smo mi, ljudi zbog prevelikog korišćenja fosilnih goriva usled čega se otpušta prevelika količina gasova sa efektom staklene bašte koji dalje ostaju zarobljeni u našoj atmosferi, podižu globalnu temperaturu , a o razornim posledicama globalnog otpoljenja smo bar načuli, a i nije tema današnjeg teksta.
Kada razmišljate o ublažavanju klimatskih promena i smanjenju karbonskog otiska, većina nas zna da treba manje da vozimo i ugasimo svetla u prostorijama u kojima ne boravimo; ali da li ste upoznati sa time da organski i neorganski otpad koji proizvodimo veoma doprinosi globalnoj emisiji gasova staklene bašte?
 
Danas pričamo kako svojom kreativnošću možemo pomoći planeti, spasiti šumu, okean, životinjski i biljni svet i čovečanstvo, a ipak darivati poklone za predstojeće praznike.
 
 
 
Neki od predloga :
1. Iskustva – poklonite nekome uspomene, darujte neko novo iskustvo, oslušnite šta je osoba želela da poseti ;
2. Napravite sami poklon  –  svi imamo stvari koje možemo da prenamenimo, da sačinimo od stare metalne kutije uz pomoć par detalja  i kamenčića divnu kutiju za nakit;
3. Sami napravite dekorativno pakovanje – toliko potrošenih postaljina završi kao otpad , hajde da u njih pakujemo poklone ;
4. Ispecite prijateljima omiljene kolače ili jelo ;
5. Napravite novogodišnje čestitke i dekorišite ih sa proizvodima za šminkanje koje verujem svi imamo;
6. Pažljivo otvarajte poklone koje dobijete kako bi ukrasni papir, kutije i kese mogli ponovo da upotrebite;
7. Izbegavajte plastiku što više možete;
8. Neka  vam kupovina novoga bude poslednji izbor jer tako pomažemo našoj planeti.
 
Nadam se da će vam saveti koristiti. Da će probuditi ono uspavano dete u vama i duh praznika i da ćemo svojom kreativnošću uticati na svoju decu, porodicu, kolege i usvojiti neke nove dobre navike u borbi protiv razornih posledica klimatskih promena. 
Molim vas upamtite da treba da smanjimo stvaranje otpada na najveću moguću meru, jer način života bez otpada ne samo da čuva materijal na našim deponijama, već i smanjuje vaš ugljenični otisak.
Kada se organski otpad razlaže, oslobađaju se  se ugljen-dioksid i  metan.  Proizvodnja i spaljivanje neorganskog otpada u svojoj proizvodnji koristi prirodne resurse kao što su voda, gorivo, metal, drvo, što rezultira emisijom gasova staklene bašte, posebno ugljen-dioksida i drugih zagađivača.
Plastični otpad proizvodi emisije gasova staklene bašte tokom svake faze svog životnog ciklusa. Vađenje i transport plastike zavisi od nafte, gasa i uglja. Proizvodnja i odlaganje plastike takođe oslobađa tone emisija ugljenika.
Upravljanje otpadom (transport, spaljivanje, itd.) je veliki doprinos emisiji gasova staklene bašte.
 
Na samom kraju je važno da vas suočim sa podacima da  svet generiše 2,01 milijardu tona komunalnog čvrstog otpada godišnje. Širom sveta, otpad koji se stvara po osobi dnevno u proseku iznosi 0,74 kilograma.
Sretni vam climate friendly novogodišnji  i božićni praznici.
 
Diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom
Specijalista za korporativno upravljanje
Expert za EU
UN Accredited Climate Change Teacher
Climate Reality Leader
Zasadi drvo Ambasador
Komentari
0
Pošalji komentar
2zN ath
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: