Kako šamponi zapravo rade?

Izvor: Niški portal | 30-Sep-2022 | 08:19
Korišćenje šampona je rutina koju gotovo svakodnevno sprovodimo. Ipak, da li ste se nekada pitali kako šamponi rade? Da, baš to! Koji su to sastojci koji doprinose da kosa bude čistija, lepša, koji rešavaju naše probleme sa kosom? Otkrićemo sada!
 
 
 
 
Sastojci šampona
Iako nije očekivano da proveravate sastav baš svih preparata koje koristite na dnevnom nivou, ne bi bilo loše da ipak, kada imate vremena, povedete računa o ovome. Zašto?
Kada su u pitanju šamponi, recimo, pojedini sastojci se ponavljaju gotovo u svim ovakvim preparatima. Neki od njih su neophodni i veoma korisni, a neki su tu zato što spadaju u jeftine resurse, a nisu baš najpogodniji za negovanje vlasi i kože glave. Naravno, pobrojićemo ih i naučiti nešto više o njihovoj ulozi kada je nega u pitanju.
 
Deterdženti u šamponima
Kada čujete deterdžent, verovatno pomislite na onaj za pranje veša, eventualno za pranje sudova. I niste pogrešili! Svesni ste pene koja se javi kada operete kosu, veš, sudove, nekim od proizvoda koje koristite?
Ovi deterdženti imaju svoju korisnu stranu u šamponima, ali imaju i lošu. Kada je u pitanju korisnost, važno je da napomenemo uklanjanje sebuma. Naša se kosa ne prlja u smislu da na njoj ima blata ili nečistoća koje vidimo na, recimo, odeći. Ipak, stvara se masnoća od viška sebuma koja mora biti uklonjena jer ona kosu čini masnom i čini da deluje prljavo.
Deterdženti su u tom smislu korisni jer oni rastvaraju masnoću i u kontaktu sa vodom, čine da ona bude odstranjena. Zato ih većina šampona i ima.
Problem nastaje onog trenutka kada su deterdženti u šamponima toliko jaki da počnu iritirati kožu glave i isušivati vlasi. Oni upravo to rade kada ih ima u većoj od predviđene količine. Zato, ako šampon primamljivo miriše, mnogo peni, to mu nije preporuka. Znači samo da je pun deterdženta, koji će u nekom budućem periodu početi loše da utiče na vašu kosu.
 
Parabeni
Oko ovih se sastojaka kozmetike mnogi spore u svetu nauke, a oni su redovan deo ne samo šampona, nego i većine proizvoda koje koristimo. Parabeni imaju ulogu da sačuvaju proizvode od kvarenja. Buđ i menjanje koegzistencije su samo neki od razloga zašto ih ima. Ipak, oni su takođe optuženi za hormonske disbalanse, iritacije na koži. Čak se ide daleko i do pominjanja njihovog uticaja na neke vrste kancera.
 
Parfemi
Pomenuli smo mirise kao neke od ključnih parametara za odabir proizvoda koje volimo. Parfemi čine šampone primamljivijim. Ipak, neke farmaceutske kuće teže izbacivanju parfema iz proizvoda, baš zato što i on može biti uzročnik velikog broja iritacija. Naravno, mirisi mogu biti i prirodnog porekla, tako da je šteta znatno manja na taj način.
 
Silikoni
Neki od stalnih sastojaka šampona jesu i silikoni. Njihova uloga je da stvore zaštitni omotač oko vlasi, kako bi kosa bila mekanija na dodir i što manje lomljiva. Ti omotači ujedno čine i da kosa bude lakša za raščešljavanje, mada mi dodajemo brojne preparate koji takođe olakšavaju ovaj proces raščešljavanja.
 
Biljni ekstrakti i dodaci
Većina šampona u sebi sadrži i aktivne sastojke biljaka, kao što su kopriva, kamilica, breza, aloja vera i mnoge druge biljke. Biljni sastojci u većem procentu čine šampon pogodnijim za osetljivu kožu glave. Većina biljnih sastojaka iz šampona ni na koji način ne može pogoršati situaciju sa kožom glave.
 
Šamponi protiv opadanja kose
Pojedini šamponi su usko specijalizovani za određene probleme sa kosom. Tako imamo i šampon koji sprečava kosu da opada.
Pored već navedenih sastojaka koji se, napomenuli smo, u manjoj ili većoj meri nalaze u svim šamponima, ovi imaju i neke dodatne sastojke koji bi trebalo da nadomeste određene nedostatke. U ovom slučaju, da otklone one faktore koji su krivi za pojačano opadanje kose.
Sastojci od kojih se to očekuje su proteini. Nekada dlaka oskudeva u proteinima, zato je važno nadomestiti ih na ovaj način. Kofein je takođe jedan od sastojaka koji daje energiju dlakama, ali i čisti kožu glave. Kao čistač se dobro pokazala i aloja vera. Ona ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Od biljnih sastojaka tu su još i kamilica i hmelj. Oni poboljšavaju perifernu cirkulaciju i utiču na bolju prokrvljenost kože glave.
Sve ovo doprinosi stimulisanju ćelija i novom rastu kose.
 
 
 
 
Šamponi za masnu kosu
Kosa se masti zbog lučenja velike količine sebuma. Ona, između ostalog, može da se javi zbog zapušenosti pora kože glave. Velika količina proizvoda koje nanosimo zapravo ostane tu i taloži se dugo vremena. Usled tog taloženja, može se pojaviti taj problem sa sebumom.
Misli se često da masnoj kosi treba mnogo pene. Ona može kratko i da se učini efikasnom, a na duže staze da stvori još gori problem sa mašćenjem. Zato masnoj kosi najviše prijaju blage formule. Obavezno bez sulfata i parabena, koji su tu da kosu učine slabijom.
Od biljnih sastojaka poželjni su mentol i ulje čajevca. Oni deluju aktibakterijski, dubinski čiste kožu glave i ostavljaju je zdravom, a kosu sjajnom.
 
Šamponi za suvu kosu
Suva kosa nema toliko problema sa temenom, koliko sa vlasima. One su usled različitih faktora iskrzane, lomljive i našoj kosi daju lošiji izgled od onoga koji priželjkujemo. U tom smislu, veoma je važno da šampon za suvu kosu pruža dovoljno hidratacije vlasima.
Pored toga što je važno da nema sulfata i parabena, poželjni sastojci su prirodna ulja poput maslinovog, bademovog i kokosovog, ali i antioksidansi i vitamin E. Oni popunjavaju dlaku, začepljuju pukotine i čine vlasi celovitijima i sjajnijima.
Korišćenjem ovakvih šampona u dužem vremenskom periodu, kosa će biti sjajnija, bujnija, manje ce pucati i volumen će biti onakav kakav ste oduvek priželjkivali.
 
Šamponi protiv peruti
Još jedan od velikih problema kose jeste i perut. Veoma dobro znamo da su šamponi jedan od glavnih načina da se izborimo sa ovim neprijatnim ljuspicama. Šta treba da očekujemo od šampona protiv peruti?
Kako su bakterije i gljivice česti krivci za nastanak ovog problema, potreban nam je šampon koji će uticati na njihovo uklanjanje. Sastojci koji će u tome pomoći su salicilna kiselina, ketokonazol, katran, cink i selen.
Treba proveriti da li je perut povezana sa nekim od oboljenja kože glave, kao što su psorijaza ili seboreični dermatitis. Oni mogu biti uzročnici peruti, ali su i sami za sebe problem koji se ne može rešiti samo šamponima. Potrebno je pristupiti im ponekad i medikamentima, kako bi se situacija značajnije popravila.
 
Na kraju...
Šamponi imaju svoj „način rada”. Potrebno je samo da pronađete onaj koji odgovara baš vašim potrebama i da se prepustite. Uopšteni savet za korišćenje šampona je da on bude od što prirodnijih sastojaka. Kada je tako, velika je verovatnoća da neće ni doći ni do kakvih problema. A čak i kada ih bude, prirodni šamponi će biti pogodni da neguju kosu na pravi način i otklone probleme.
 
 
Foto: www.pexels.com
Komentari
0
Pošalji komentar
wHn 05q
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: