Koncesionar preuzima posao javnog preduzeća, radnioci u strahu

Izvor: Niški portal | 10-Aug-2022 | 00:33
Podela najvećeg komunalnog preduzeća „Hammeum" u Prokuplju, koja je uznemirila deo radnika koji strahuju za svoja radna mesta, još uvek nije okončana, a privatni beogradski koncesionar „Demetra RB", sa kojim je potpisan ugovor o preuzimanju dela nadležnosti koje se tiču čistoće, naplate parkinga, tržnice i zelenila, najavljuje lepši i čistiji grad koji će se redovno održavati. Kažu da su spremni da preuzmu posao, ali se čeka kako bi se ispoštovale sve zakonske formalnosti.

Radenko Bakoč, vlasnik i direktor beogradske firme „Demetra RB", koja održava i Beograd na vodi, a sa kojim je grad Prokuplje kao osnivač komunalnog preduzeća potpisao ugovor o koncesiji na 15 godina, tvrdi da je on već kupio sve mašine koje su mu potrebne za redovno održavanje grada.
 
 

‒ Trebalo je već da uđem u posao, ali koliko sam shvatio nadležni u Prokuplju čekaju još neke zakonske procedure. Imam potpisan ugovor, od svog novca sam kupio sve mašine i opremu i već narednih dana planiram da deo toga prebacim u Prokuplje i da vrlo brzo počnem da radim ‒ kaže Bakoč za Politiku.

Njajavljuje da će odmah nakon toga Prokupčani dobiti mnogo bolji kvalitet usluga i da će problemi kada je u pitanju čišćenje i održavanje grada i parkinga, biti rešeni.

‒ Prokuplje u ovom trenutku izgleda kao selo, neredovno se čisti i održava, ulice se ne peru, zelene površine ne sređuju redovno, automobile parkiraju ko gde stigne. Kada moja firma uđe u posao, odmah će se videti da smo došli jer mi svoje poslove radimo kvalitetno i profesionalno ‒ naglašava direktor Bakoč.

Milan Aranđelović, gradonačelnik, smatra da je reorganizacija komunalnog preduzeća sa oko 300 radnika bila neophodna, te da usluge koje su oni do sada pružali nisu na nivou grada i ne zadovoljavaju potrebe Prokupčana.

‒ Sve je urađeno da Prokuplje dobije mnogo bolje usluge za mnogo manje para. Napravili smo novo preduzeće „Gradski vodovod", koje će biti zaduženo za snabdevanje vodom i komunalijama, a upravljaće i grobljem. Radnicima u starom preduzeću „Hammeumu" biće ponuđen posao da rade, nekima će se ponuditi da pređu kod koncesionara, a deo radnika je prihvatio socijalni program i otpremnine. Videćemo šta će dalje biti sa tim preduzećem, ali sve odluke koje gradska vlast donosi biće u interesu građana ‒ dodaje Aranđelović.

On tvrdi da su izdaci za „Hammeum" ozbiljno opterećivali budžet i da je koncesija najbolje rešenje od koje će imati korist svi građani jer će se manje gradskih para trošiti, a ulice i parkovi će biti mnogo čistiji i uređeniji.
Pojedini radnici „Hammeuma" traže poništenje koncesije

U međuvremenu, pojedini radnici su se pobunili zbog navodno netransparentnih kriterijuma na osnovu kojih se zaposleni premeštaju iz jedne u drugu firmu na budžetu građana, ali i zbog, kako tvrde, nepoštovanja zakonske procedure prilikom podele preduzeća, pa traže poništenje koncesije.

Inače, planirano je da u JKP „Hammeumu" ostane 108 radnika, dok bi novoformirani „Gradski vodovod" preuzeo 159 zaposlenih i to je firma za koju lokalna vlast tvrdi da će biti na „zdravim nogama". „Demetra RB" će gradu plaćati godišnju koncesionu naknadu 15 godina u iznosu od 505.000 dinara godišnje.
Komentari
0
Pošalji komentar
93N 1tM
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: